BYGG

Betongen øker eksplosjonsfaren

Stabssjef John Kåre Flo (t.v.) i Sunnmøre politidistrikt og Kjell Hartviksen fra Statoil orienterte pressen etter at røykdykkere fra brannvesenet fredag formiddag var inne i boligblokken som ble ødelagt av et steinras tidligere i uken.
Stabssjef John Kåre Flo (t.v.) i Sunnmøre politidistrikt og Kjell Hartviksen fra Statoil orienterte pressen etter at røykdykkere fra brannvesenet fredag formiddag var inne i boligblokken som ble ødelagt av et steinras tidligere i uken. Bilde: Scanpix
Mona Strande, Leif Hamnes
28. mars 2008 - 17:43

StatoilHydros sjefsingeniør Kjell Hartviksen har i dag vært i Fjelltunvegen 31 for å undersøke mulighetene for å få forbrent gassen fortere.

Flere gasslommer

Under pressekonferansen i Ålesund klokken 16 i dag forklarte Hartviksen at tanken i kjelleren er relativt stabil.

- Det er ikke sannsynlig at gasstanken eksploderer, men det er gasslommer som har samlet seg i deler av bygget som gir en ustabil situasjon, sier Hartviksen, og fortsetter:

- Så lenge gassen er konsentrert er den ikke så eksplosiv, men hvis den blander seg med luft kan det eksplodere.

Frykter betongeksplosjon

Hartviksen sier gassen her befinner seg i et høyst ustabilt miljø:

- Skjer det en eksplosjon i et slikt tett betongmiljø, vil løsrevne betongbiter kunne bevege seg ganske langt.

Derfor er det fortsatt uklart når de evakuerte kan få flytte hjem.

For å få fart på forbrenningen har de boret to hull i betongelementene rundt tanken. Dette er gjort for å få sprøytet inn vann rundt tanken, slik at den blir varmet opp. Det øker gasstrykket, noe som igjen gjør at gassen forbrenner raskere.

Trygstad gir råd

Det er nedsatt en byggteknisk gruppe bestående av SINTEF, fylkesgeologen, en geolog fra NGU, teknisk sjef i Ålesund kommune og ingeniør Steinar Trygstad.

Denne gruppen starter sitt arbeid i morgen, og skal blant gi råd om når det kan være forsvarlig for mannskaper å ta seg inn i blokken - og hvordan bygget skal stabiliseres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.