NYHETER_BYGG

Betongdoktor

Hilde Katrine Eriksen
30. aug. 2004 - 10:15

Trondheim: Gründer og daglig leder Viggo Jensen i NBTL har som mål å levere rasjonelle tjenester med høy kvalitet til lave priser.

Jensen forsøker også å holde en høy profil i forsknings- og utviklingssektoren. Visjonen er å bli Norges mest nyskapende laboratorium innenfor sitt område.

NBTL ble etablert i juli 2002 som et aksjeselskap eid av Viggo Jensen og Såkorninvest Midt-Norge. Jensens prosjekt går ut på å forhindre alkaliereaksjon i ny betong.

Samtidig som han har etablert eget firma som tilbyr tjenester til byggherrer og betong- og tilslagsbransjen, forsøker han å være synlig som forsker, blant annet gjennom komitéverv, publisering av artikler og vedlikehold av et internasjonalt faglig nettverk.

Slit for smuler

Den 56 år gamle dansken mener selv at han selv ikke er noen typisk gründer, men valgte likevel for to år siden å starte eget firma.

- Det er en kjempeutfordring. Mye arbeid og lite penger, sier Viggo Jensen.Man vet jo heldigvis ikke hva man går til når man starter.

Innimellom har han likevel tid til å male akvareller, som setter sitt preg på kontoret i Ila. Opprinnelig er han utdannet verktøymaker, men i ungdommen satset han mye på å bli kunstner. Senere valgte han geologien.

- Etter at jeg var ferdig utdannet geolog, jobbet jeg hos et rådgivende ingeniørfirma i Danmark. Vi fikk borekjerner fra Norge. Jeg analyserte disse kjernene, og fant en kjemisk-fysisk prosess som bryter ned betongen, en alkaliereaksjon, forteller Jensen.

Han oppfattet dette problemet som interessant, og gjennom kontakt med SINTEF, havnet han i Trondheim med betongprosjektet sitt. I 1993 forsvarte han doktorgraden rundt det samme tema. Etter hvert har han sett at forskningen har bidratt til at alkaliereaksjon er blitt akseptert som et betongproblem i Norge.

Tro og lyst

Etter 13 år i SINTEF, følte Viggo Jensen at nå var det nok. Han kontaktet Leiv Eiriksson Senter Inkubator, og avtalte et møte der.

I løpet av dette møtet, som varte en time, presenterte han prosjektet sitt, han ble akseptert og kom inn i Inkubator. En godkjenning ble skrevet og en inkubatorstipendsøknad ble sendt umiddelbart. Jensen fikk midler fra Innovasjon Norge, og deretter tok han skrittet fullt ut og sa opp jobben hos SINTEF.

Hos Leiv Eiriksson Senter Inkubator fikk han hjelp til å fylle ut nødvendige dokumenter for å etablere et aksjeselskap og bygge opp et firma. De midlene han har fått fra Såkorninvest Midt-Norge og Innovasjon Norge har vært helt nødvendige for å kunne bygge opp et laboratorium, mener Jensen. Dette er en viktig forutsetning for å eksistere. Det har vært tidkrevende å bygge opp laboratoriet, lage utstyr og få på plass systemer.

- Forutsetningen for å starte noe selv, må være at man har tro på prosjektet og lyst til å drive arbeidet selv, sier "betongdoktoren" Viggo Jensen i Norsk betong- og tilslagslaboratorium.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.