DOKTORGRADER

Betennelsesmarkører ved astma og eksem hos barn

Avhandlingen med navnet Eosinophil inflammation in children with asthma, wheezing and atopic dermatitis tar for seg behovet for bedre diagnostiske metoder hos barn med astma, astmalignende symptomer i tidlige leveår og atopisk eksem.

Ved disse tilstandene foreligger en variabel grad av betennelse henholdsvis i luftveiene og i huden, der en undertype av de hvite blodlegemene, den eosinofile cellen, spiller en avgjørende rolle. I avhandlingen er det vurdert i hvilken grad antallet av disse cellene i blodet, samt produkter fra denne cellen gjenfunnet i blod- og urinprøver, samsvarer med forskjellige sykdomstilstander og graden av sykdomsaktivitet.

Avhandlingen viser at produkter fra den eosinofile cellen målt i blod- eller urinprøver, til en viss grad kan benyttes som markører på den kliniske tilstanden ved astma hos barn, og kan bidra til å skille mellom allergisk og ikke-allergisk astma. Imidlertid er disse markørene uspesifikke, og avhandlingen viser at også vanlige luftveisinfeksjoner har innvirkning på målingene, og dette kan redusere den praktiske nytten av markørene ved astma hos barn.

Astmalignende symptomer er svært vanlig hos barn i de første tre leveårene, men kun hos noen av disse er symptomene tidlige tegn på varig astma. Avhandlingen viser at hos små barn innlagt med astmalignende symptomer i første leveår, kan antallet eosinofile celler i blod, men ikke produkter fra cellen utskilt i blod eller urin, benyttes som prognostisk hjelpemiddel med hensyn til videre astmautvikling.

Avhandlingen viser også at markører fra den eosinofile cellen målt i urin kan være et hjelpemiddel til å beskrive sykdomsaktiviteten ved atopisk eksem hos barn. Metoden kan bidra til å skille mellom undertyper av eksem, og å belyse betydningen av allergi for eksemet hos det enkelte barn.

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek.

For anskaffelse, kontakt Byttekontoret ved UB, tlf. 55 58 88 35.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.