OLJE OG GASS

Betaler seg ut av Iran

Statoil er på vei ut av Iran.
Statoil er på vei ut av Iran. Bilde: Ragna Kronstad
Ole K. Helgesen
20. sep. 2011 - 13:02

Statoil må betale en økonomisk kompensasjon til Iran for ikke å ha oppfylt sine forpliktelser over kontraktsperioden for å utvikle Khorramabad-feltet. Det melder det iranske nyhetsbyrået Mehr.

I 2006 undertegnet National Iranian Oil Company (NIOC) og Statoil en avtale verdt 50 millioner dollar for utviklingen av oljeblokken. Ifølge avtalen skulle Statoil bore tre letebrønner i blokken. Men selskapet har ikke oppfylt denne plikten.

Skal betale

Nå melder iranske medier at Statoil, i de siste forhandlingene med National Iranian Oil Company, har akseptert å kompensere for sin tilbaketrekking.

Pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil bekrefter at det ikke skal bores i den aktuelle blokken. – Vi har tidligere deltatt i letevirksomhet på Anaran-feltet og har lisens for leting i Khorram Abad-blokken. Det er ikke planlagt noen aktivitet i disse lisensene, skriver han i en epost til Teknisk Ukeblad.

Amerikansk press

Statoil har vært under massivt press fra amerikanske myndigheter om å trekke seg ut av Iran. Og etter korrupsjonskandalen i Iran i 2003, har selskapet begrenset aktiviteten i landet.

– Statoil var operatør for utbyggingen av South Pars fase 6, 7 og 8 i Iran. Etter dette har vi gitt teknisk støtte til den iranske operatøren frem til innledningen av andre kvartal 2011, forklarer Glad Pedersen.

På vei ut

Men nå er selskapet i ferd med å trekke seg ut av landet.

– Vi har har nå en begrenset tilstedeværelse i Iran for å ivareta våre juridiske rettingheter og gjenanskaffelse av kostnader i hovedsak knyttet til South Pars-utbyggingen. Gjenanskaffelse og avslutningen av utestående finansielle spørsmål knyttet til Anaran og Khorram Abad inngår i det vårt kontor i Iran jobber med, sier Glad Pedersen.

Han understreker at Statoil følger både norske og relevante internasjonale sanksjoner mot Iran.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.