IT

Betaler kaffen med mobilen

3. juni 2008 - 07:02

Snart kan utvalgte ansatte ved Telenors hovedkontor på Fornebu betale i kantina ved å vifte med mobilen foran et betalingspunkt.

Det er nok til å overføre et lite pengebeløp.

Dette er første forsøk med den nye NFC-teknologien som kan gjøre mobiltelefonen til en lommebok.

Gigantsamarbeid

Forsøket med mobilbetaling er samarbeid mellom Telenor og DnB NOR.

For at det skal kunne fungere har de to tele- og finansgigantene opprettet selskapet TSM Nordic AS som de hver eier halvparten av. Selskapet skal være en aktør med tillit i det nye NFC-økosystemet aktørene venter vil vokse frem i årene fremover.

Småpenger uten passord

Mobiltelefoner med NFC vil kunne brukes til å betale småbeløp direkte uten passord fra en liten sum kontanter som lastes inn på forhånd.

Men siden de også fungerer som betalingskort kan de brukes til å betale større beløp via pinkode.

Slike telefoner kan også innholde elektroniske billetter og adgangskort og mange andre tjenester som kan utnytte teknologien.

Kundejakt

— Vi har etablert TSM Nordic sammen med DnB NOR fordi vi trenger en nøytral og uavhengig tjenesteaktør i markedet. Men hvis dette skal bli en suksess trenger TSM flere kunder enn eierne, men vi tror de andre aktørene og konkurrentene våre vil ha en pragmatisk holdning til dette. Det viktige er at markedet for de nye elektroniske betalingstjenestene etableres. På sikt kan vi være åpne for å få inn flere eiere, sier styreleder i TSM Nordic og konsernansvarlig for ID og e-betaling i Telenor, Hanne Sjursen.

Enda noen år

Etter at forsøket på Fornebu har vist at teknologien fungerer i praksis vil det bli etablert et større pilotforsøk i i Oslo med langt flere steder og brukere. Likevel blir det neppe noen stor utrulling av de nye tjenestene før i 2010.

— Jeg tror dette kommer til å bli en veldig viktig rolle for mobiltelefonen i fremtiden, sier Sjursen.

Hun tror at en av driverne for teknologien er at håndtering av kontanter er veldig kostbart. Det er pengetransporter, telling, lagring, sikkerhet og annen logistikk som til sammen koster samfunnet svært mye mer enn om vi kan få det hele over på et elektronisk system.

— Dette er ikke ulikt hva som har skjedd i overgangen fra sjekk til betalingskort, men NFC-teknologien er nok en enda mer gjennomgripende endring. I fremtiden kan vi se for oss at både Pass og annen ID lagres i telefonen, sier Sjursen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.