KLIMA

Betaler fortsatt klimaskeptikere

KRITIKK: Greenpeace beskylder Exxon for fortsatt å gi penger til organisasjoner som er tvilsomme til klimatrusselen. (Montasje)
KRITIKK: Greenpeace beskylder Exxon for fortsatt å gi penger til organisasjoner som er tvilsomme til klimatrusselen. (Montasje) Bilde: /colourbox.com
Stein Jarle Olsen
21. mai 2007 - 14:22

Oljegiganten Exxon ga i 2006 mer enn 2 millioner dollar til grupper Greenpeace mener er skeptiske til global oppvarming, skriver CNN Money .

Betaler 40

Exxon reduserte imidlertid disse overføringene med 40 % i forhold til 2005, men betaler fremdeles rundt 40 slike grupper.

På listen finner vi blant andre American Enterprise Institute, the Cato Institute, the Heritage Foundation og the National Black Chamber of Commerce.

Exxon mener på sin side at gruppene ikke kan kalles klimafiendtlige.

– Gruppene Greenpeace har listet opp er svært varierte, og å klassifisere dem som "klimanektere" er feil, sier Exxons talsmann Dave Gardner.

Endrer image

Samtidig arbeider Exxon hardt med å endre sitt lite klimavennlige image, og har hevdet at selskapets holdning rundt global oppvarming er misforstått.

Talsmann Gardner sier også at Exxon støtter en rekke organisasjoner som ikke representerer Exxon eller snakker på selskapets vegne.

– Offentliggjør støtte

Greenpeace-rapporten får allerede gehør i Washington, hvor en miljøgruppe aksjonerer for at Exxon skal offentliggjøre sin støtte til de ulike organisasjonene.

– Støtte til klimaskeptikere, hvor mange ikke har noen reell bakgrunn innenfor klimaforskning, ser ut til å være en måte å forstyrre den offentlige diskusjonen rundt global oppvarming, sier en talsmann for gruppen.

– Radikal og ensidig

Flere av gruppene som er blitt listet som skeptiske til global oppvarming er uenige i omtalen, og går ut mot Greenpeace.

– Vi er enige i at klimaet har endret seg, men er usikre på hva grunnen er. Jeg tror Greenpeace blir opprørt bare fordi vi ikke er enige med dem. Men hva så? Jeg synes deres mening er både radikal og ensidig, sier Harry Alford i National Black Chamber of Commerce .

Exxon Mobil donerte rundt 800 millioner kroner til ideelle organisasjoner og sosiale prosjekter verden rundt i 2006.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.