IT

Betaler 200.000 for Nokia 1100

En viss modell av Nokias 1100-mobiltelefon skal kunne bruke andres mobilnummer. Det kan gi farlige konsekvenser.
En viss modell av Nokias 1100-mobiltelefon skal kunne bruke andres mobilnummer. Det kan gi farlige konsekvenser. Bilde: Nokia
Stein Jarle Olsen
22. apr. 2009 - 10:50

Nylig observerte etterforskere i det nederlandske selskapet Ultrascan Advanced Global Investigations en pengeoverføring på 25.000 euro, omtrent 225.000 kroner, for en mobiltelefon av merket Nokia 1100, skriver Techworld.

Dette er en veldig spartansk modell som i utgangspunktet ble solgt for under tusenlappen.

Mobilen er også Nokias mest solgte noensinne, med over 200 millioner. Det gjør den også til verdens mest solgte forbrukerteknologienhet.

Tysk-fabrikerte mobiler

Salget skjer etter at politiet for rundt seks måneder siden skal ha tatt kontakt med selskapet for å finne ut hvorfor etterspørselen etter telefonen var så stor.

Siden da har prisen økt fra 5.000 til 25.000 euro.

Undersøkelser viste at de eneste 1100-modellene som ble kjøpt og solgt, var laget på Nokia-fabrikken i Bochum, Tyskland.

Akkurat disse telefonene inneholder programvare fra 2002 som skal være mulig å tukle med.

Engangspassord

Selskapets informanter har fortalt at de hackede telefonene kan brukes til å snappe opp engangspassord til nettbanker som sendes over SMS.

Slike er mye brukt i deler av Europa, blant annet i Norge.

Det gjør telefonene ettersom de kan bli reprogrammert til å bruke noen andres telefonnummer og dermed motta de nevnte meldingene.

Ultrascan har imidlertid ikke fått tak i en aktuell Nokia 1100-modell, og har derfor ikke klart å bekrefte opplysningene.

Russere bak

Det ser ut til at det blant annet er en kjent russisk-marokkansk nettkriminalitetsbande som forsøker å få tak i telefonene, sier en talsmann for Ultrascan.

Banden skal allerede ha fått tak i tusener av brukernavn og passord til nettbanktjenester i blant annet Tyskland og Nederland.

Techworld har også kontaktet Nokia, men de ville ikke kommentere saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.