MOTOR

Bestiller 112 Eurofighter-fly

Tyskland, Storbritannia, Italia og Spania bestiller totalt 112 nye Eurofighter Typhoon.
Tyskland, Storbritannia, Italia og Spania bestiller totalt 112 nye Eurofighter Typhoon. Bilde: Eurofighter
Stein Jarle Olsen
31. juli 2009 - 14:44

De fire landene signerte i dag en kontrakt med et konsortium av europeiske våpen- og flyprodusenter verdt 9,1 milliarder euro, rundt 82 milliarder kroner, for totalt 112 Eurofighter Typhoon jagerfly, skriver Reuters.

Samarbeid

Avtalen følger måneder med debatt rundt kostnadene over å ha produksjonslinjene åpne og bekymringer over budsjetter og forsvarsprioriteringer.

Avtalen kommer britiske BAE Systems, italienske Finmeccanica og gruppen EADS, med interesser både i Tyskland og Spania, til gode.

Motorene, som står for 1,4 av de 9,1 milliardene, skal bygges av et samarbeid mellom Rolls-Royce og tyske MTU Aero Engines.

Avtalen øker antall Typhoon-fly i drift eller under kontrakt på produksjon til 559.

Trakk seg

Kritikere sier at flyet var designet for å overvinne en utgått sovjetisk trussel, mens støttespillerne sier at Typhoon fortsatt kan generere milliarder i eksportinntekter og at det direkte og indirekte fører til 100.000 høyteknologiske jobber.

Eurofighter var opprinnelig med i konkurransen om det norske kampflykjøpet, men opplevde anskaffelsesprosessen som "ubekvem" og trakk seg derfor i desember 2007.

Les saken: Eurofighter bryter med Norge

Flyet er imidlertid fortsatt med i kampen i India og det ryktes om nye innkjøp fra Saudi-Arabia.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.