T2

Beste lyd vi har hørt. Punktum

Og disse hodetelefonene er fra 1991.

Nesten magisk: Vi har aldri hørt bedre lyd enn med Sennheiser Orphus hodetelefoner fra 1991.
Nesten magisk: Vi har aldri hørt bedre lyd enn med Sennheiser Orphus hodetelefoner fra 1991. Bilde: Odd R. Valmot
8. sep. 2013 - 14:57

Berlin: På Sennheisers stand under IFA ble vi trukket inn i et glassbur og påtredd et par litt slitne hodetelefoner. Lyden kom fra en direktegravert LP via en forsterker full av radiorør.

Kan dette være nødvendig da? Vi var jo her for å se på nyheter og ikke på museum. Men du verden:

Med hånden på hjertet kan vi si at dette er den beste lydopplevelsen vi noen gang har utsatt ørene for. Det lød så åpent og klart som ingen hodetelefoner vi har testet har klart å levere. Kanskje noen vil klage på at det var mer mellomtoner og diskant enn bass, men ikke vi.

TEST AV BOSE QUIET COMFORT 20: Fjerner støyen - i øret

Skulle være best

Storyen bak vidunderet som bærer navnet Orpheus var at gamle hr. Sennheiser på slutten av 80-tallet oppdaget at det fantes headset som overgikk det de hadde laget. Det skulle ikke Sennheiser ha noe av, og befalte sine ingeniører å lage noe ingen kunne matche.

– Absolutt ingen! Hører dere?

Ikke trengte de å spare på pengene heller. I 1991 så Orpheus dagens lys.

Her var det ikke snakk om vanlige høyttalere. Disse har elektrostatiske drivere. Membranene beveger seg ikke med elektromagneter, men i et elektrostatisk felt.

Det ga det nesten utrolige frekvensområdet fra 7 til 100 000 Hz. Ikke at våre ører hang med, så langt fra. Og selv den beste direktegraverte LP kan bare levere brøkdelen.

TEST: Nye utfordrere i ørepluggmarkedet  

Produserte 300

Om Sennheiser var imponert over de 300 spartanerne som reddet Hellas ved Termopylene, vet vi ikke, men han produserte 300 Orpheus-er, og det var det.

80.000 1991-kroner kostet de, og forsvant på et blunk.

Bruktprisen på en Orpheus i dag er over det dobbelte. Om de er å oppdrive. Det er nok ikke mange, om noen moderne hodetelefoner som kan utfordre disse.

Vi fikk også prøve dagens toppmodell fra Sennheiser til 10.000 kroner. De låt fenomenalt, men vi kunne også konstatere at de gamle er eldst – og best.

 

Test av flere hodetelefoner og ørepropper:

JBL J221: Knall-lyd fra hifi-veteranene JBL

NOCS NS400 ALUMINIUM: Svensk godlyd

DENON AH-D7100: Oppfølgeren til en av verdens beste hodetelefoner

KEF M500: Har det som skal til for å skille seg ut

GRAPE I110 BUBINGA: Billige hodetelefoner i tre    

RHA MA450i: Gode budsjettplugger til mobilen

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.