BYGG

Beste førstekvartal noen gang

NYTT HJEMMEMARKED: Pål Egil Rønn sier Sverige skal bli et hjemmemarked, men han vil ikke konkretisere satsingen i Sverige.
NYTT HJEMMEMARKED: Pål Egil Rønn sier Sverige skal bli et hjemmemarked, men han vil ikke konkretisere satsingen i Sverige. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
11. mai 2010 - 10:06

Konsernsjef Pål Egil Rønn sier han ser flere tegn til at lavkonjunkturen begynner å slippe taket.

– Vi er komfortable med ordrereserven, men den er ikke jevnt fordelt, sa han da han presenterte resultatene for investorer og pressen.

Rønn kan skilte med ordrereserver på 6.5 milliarder kroner, det er halvannen milliard opp fra første kvartal i 2009 og best i selskapets historie. Men markedet består nå av langt flere mindre prosjekter enn tidligere.

For AF Gruppen har eiendomsmarkedet fortonet seg som et stort sort hull.

– Nå ser vi at det er på vei opp, sa Rønn. Men ordrereserven er fortsatt lav med 132 millioner kroner selv om det er mer enn en femdobling fra fjorårets 23 millioner kroner.

Vekst i anlegg

Innen anlegg er det høy aktivitet og det er offentlige veiprosjekter som er driveren. Både innen havn, olje og energi og i Sverige er markedet avventende. Også for bygg ser det bra ut med en ordrereserve som har økt fra fjorårets 2 milliarder kroner til 2.3 milliarder. Området energi karakteriserer Rønn som et fortsatt tøft marked.

– Vi har tro på anleggsmarkedet. Det er et åpenbart behov for å satse veisektoren. Vi vil øke aktiviteten ytterligere og jeg mener det er rom for å øke markedsandelen, sa Rønn.

Hjemmemarked i Sverige

AF Gruppen har satset på aksen Oslo – Göteborg – Malmö, men i Sverige har konsernet slitt. Nå er det tatt betydelige tap i Sverige og ifølge Rønn er det ryddet opp.

– Vi synes Sverige er spennende. Målet er å ekspandere geografisk. Det er tøffere å spille bortekamper enn hjemmekamper, derfor skal vi bli mer og mer på hjemmebane i Sverige.

Rønn ville ikke konkretisere dette ut over at selskapet vil satse internasjonalt i tiden som kommer. Han viste til at AF Gruppen skal ha en strategidebatt i juni.

Vil kjøpe

AF Gruppen sitter nå med svært mye kontanter. Rønn forklarte det med at han har slitt med å finne gode oppkjøpskandidater, men han er fortsatt på utkikk etter selskaper som kan inkorporeres i AF Gruppen.

– Jeg tror det finnes muligheter selv om det også er kommet nye aktører på markedet. Vi er hele tiden på utkikk i hele spekteret av markedet, sier Rønn.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.