OLJE OG GASS

– Best å vente med CO2-fangst

Jens Stoltenberg tror miljøet er tjent med en utsettelse av CO2-fangstanlegget på Mongstad.
Jens Stoltenberg tror miljøet er tjent med en utsettelse av CO2-fangstanlegget på Mongstad. Bilde: Scanpix
3. mai 2010 - 07:34

Jens Stoltenberg (Ap) tror miljøet er tjent med en utsettelse av CO2-fangstanlegget på Mongstad. Opposisjonen og miljøbevegelsen er alt annet enn imponert over at regjeringen forskyver avgjørelsen til 2014.

– Det vil være å gjøre miljøet en bjørnetjeneste å presse på tidsfrister våre beste og nærmeste fagfolk sier er gale å holde, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NRK søndag.

Teknologiske utfordringer

Lørdag kveld ble det kjent at regjeringen utsetter vedtaket om å bygge renseanlegg for gasskraftverket på Mongstad til 2014. Dermed vil anlegget tidligst være i drift i 2018.

Teknologiske utfordringer er årsaken som oppgis for at prestisjeprosjektet utsettes. SINTEF mener derimot at teknologien som trengs allerede eksisterer, noe statsministeren bare er delvis enig i.

– Den finnes, men den har aldri vært anvendt på et anlegg i drift eller på et så stort anlegg, sier Stoltenberg. I tillegg viser han til helsemessige sider som gjør at regjeringen har blitt anbefalt å vente.

Gassnova, det statlige selskapet som sammen med Statoil skal legge fram et beslutningsgrunnlag, sier utsettelsen vil gi dem tid til å gjøre en profesjonell og grundig jobb.

– Det er viktig med et godt underlag i prosjekteringen og i forhandlingene med kommersielle underleverandører, sier administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan i Gassnova.

Skuffet SV

Regjeringspartnerne i SV er skuffet over utsettelsen. Parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell synes det er beklagelig at CO2-fangsten på Mongstad blir forsinket, men sier det er en komplisert sak og at han nå ser fremover.

– Vi har hele tiden visst at det ville være store utfordringer i dette prosjektet, men nå har vi en ny tidsplan. Vår prestisje er fortsatt satt inn på at vi skal få til dette. Det er komplisert, men mye tyder på at det er mulig.

Ved å utsette det endelige vedtaket om CO2-fangst til 2014, har regjeringen spilt ballen videre til det neste Stortinget, som skal velges i 2013. Solhjell har tro på at landet fortsatt styres av de rødgrønne om fire år, men er fullt klar over at Stortingets sammensetning kan se annerledes ut etter valget.

– Derfor mener jeg det er betimelig å utfordre opposisjonen nå. De må klargjøre om de kommer til å stå bak dette prosjektet om de havner i regjering.

– En miljøpolitisk skandale

Ikke overraskende blir utsettelsen møtt med skuffelse fra miljøbevegelsenes side.

– Det er en miljøpolitisk skandale og det verste jeg har opplevd i mine ti år i norsk miljøpolitikk, sier Bellonas nestleder Marius Holm til NRK.

Leder Ola Elvevold i Natur og Ungdom kaller det nedslående nyheter, mens miljøstiftelsen Zero sier utsettelsen ikke er til å tro.

– Når de ikke klarer å få til noe i løpet av to stortingsperioder, tyder det på at de ikke har tatt alvoret inn over seg. Det vi trenger for å løse klimaproblemene er handlekraft, sier daglig leder i Zero, Einar Håndlykken. (©NTB)

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.