SAMFUNN

Beskytter militære anlegg

21. sep. 2000 - 12:10

Det er nylig inngått en 15 millioner kroners utviklingskontrakt med Luftforsvarets Forsyningskommando (LFK). Sensorsystemet inngår som et ledd i Forsvarets baseforsvarsprogram for å beskytte de flystasjoner og flyplasser Luftforsvaret benytter.

Kontrakten kan også få stor betydning for internasjonale operasjoner der Norge deltar.

Lang forskningsinnsats

– Vi er stolt over å med på å utvikle en teknologisk nyvinning ingen andre kan tilby. Dette har vært mulig takket være årelang forskningsinnsats og vårt nære samarbeid med FFI, sier administrerende direktør Jens Gjerløw i Thomson-CSF Norcom.

Baseforsvarsprogrammet går ut på å sikre at flystasjoner er tilgjengelige raskest mulig etter terroristaksjoner og militære angrep. – Også under internasjonale operasjoner er det svært viktig at flystasjoner, som benyttes av våre fly, hurtigst mulig kan gjenoppta operativ virksomhet etter angrep, sier LFKs programsjef, major Jøran Torsen.

– I krisesituasjoner, eller ved et eventuelt angrep på Norge, vil militære og sivile flystasjoner spille en avgjørende rolle for forsyninger og forsterkninger. FFI og Luftforsvaret har derfor samarbeidet om å etablere et nytt konsept for raskere gjenåpning av flystasjoner etter ødeleggelser i form av flyangrep, terroraksjoner eller lignende.

Produksjon neste år

Sensorenhetene i Idars oppdager bombekratere og udetonerte bomber ved å detektere lydbølger og trykkbølger fra nedslag og eksplosjoner. Sensorenheten er liten, samtidig som den er meget motstandsdyktig overfor ytre påkjenninger.

En prototyp av sensorenheten er allerede utprøvd med vellykket resultat. Kontrakten med Luftforsvaret innebærer enighet om å starte arbeidet med å klargjøre prototypen for produksjon. Thomson-CSF Norcom regner med å starte produksjonen innen utgangen av 2001.

Det norske baseforsvarskonseptet har vakt internasjonal interesse. Representanter for andre lands militære myndigheter har vært på besøk og sett nærmere på sensorsystemet.

Det kan bli aktuelt for Luftforsvaret i Norge å samarbeide med andre NATO-land. – Videre ser vi at dette har stor interesse også for FN-operasjoner og fredsbevarende styrker rundt omkring i verden, der det nye sensorsystemet kan bidra til å minske risikoen for tap av menneskeliv, sier Gjerløw.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.