ARKIVNYHETER

Beskyldes for dobbeltrolle

FLERE HATTER: Lyse-sjef Eimund Nygaard er nestleder i Enova-styret og skal der tildele penger til vindkraftprosjekter blant annet i Rogaland. Samtidig har Lyse selv planer om flere vindparker i Rogaland. Nygaard avviser at han er inhabil i avgjørelser om vindkraft.
FLERE HATTER: Lyse-sjef Eimund Nygaard er nestleder i Enova-styret og skal der tildele penger til vindkraftprosjekter blant annet i Rogaland. Samtidig har Lyse selv planer om flere vindparker i Rogaland. Nygaard avviser at han er inhabil i avgjørelser om vindkraft. Bilde: Mona Sprenger
Kjetil Malkenes Hovland
19. juni 2009 - 15:22

Da Enovas styre denne uken valgte å utsette avgjørelsen om tildeling av vindkraftstøtte, var Lyse-sjef Eimund Nygaard med på vedtaket. Nygaard er nestleder i Enova-styret.

Men Nygaard har flere hatter. Lyse har selv søkt om konsesjon til flere vindparker i Rogaland, og har planer om å bygge ut 1 TWh vindkraft innen 2013.

– At han på papiret har en dobbeltrolle syns jeg er ganske klart. Om han har brukt den på en uheldig måte eller om dette bare er et uheldig sammentreff, det kan jeg ikke si, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) til TU.no.

Flere sider av bordet UTSATT: Åtte vindparker venter på investeringsstøtte fra Enova. Lyse-sjef Eimund Nygaard var med på å utsette avgjørelsen til neste styre kunne behandle saken. Samtidig planlegger Lyse selv flere vindparker. (illustrasjonsbilde)
Flere sider av bordet UTSATT: Åtte vindparker venter på investeringsstøtte fra Enova. Lyse-sjef Eimund Nygaard var med på å utsette avgjørelsen til neste styre kunne behandle saken. Samtidig planlegger Lyse selv flere vindparker. (illustrasjonsbilde)

Flere sider av bordet

To av de åtte vindparkene som har søkt Enova om investeringsstøtte holder til i Rogaland, akkurat som energiselskapet Lyse. Både Høg-Jæren og Tysvær hadde søkt om støtte fra Enova, og har fått signal om at støtten skal komme før sommeren. Nå er dette uvisst.

– Det at Nygaard sitter på flere sider av bordet og kan kikke konkurrentene i kortene gjør at man fort kan lage et resonnement der man tillegger ham onde intensjoner på grunn av de mange hattene, sier Ketil Solvik-Olsen.

Avviser inhabilitet

Nygaard har sittet i Enova-styret siden 2001. Han bekrefter at han var med på å utsette avgjørelsen om investeringsstøtte, men avviser selv at han er inhabil i forhold til andre som driver med vindkraft.

– Nei, nei, nei. Vi i Lyse har ingen vindkraftprosjekter nå, sier Nygaard til TU.no.

– Men dere har planer om det i framtiden?

– Vi har søkt om konsesjon til noen vindkraftparker. Det ligger i NVE for øyeblikket. Så får tiden vise om vi får konsesjon, sier Nygaard.

– Så du er ikke inhabil?

Øyvind Isachsen, generalsekretær i Norwea. Bildet er tatt i forbindelse med et profilintervju i mai 2009.
NORWEA: Øyvind Isachsen er generalsekretær i Norsk Vindkraftforening Norwea. Kjetil Malkenes Hovland

– Jeg kan forsikre deg om at hvis det er grunn til at jeg melder meg inhabil, så vil jeg gjøre det.

– Planlegger parker selv

Norsk Vindkraftforening (Norwea) organiserer mange av vindkraftselskapene i Norge. Norwea mener det ikke er riktig at Lyse-sjefen får være med når Enova-styret avgjør hvilken støtte som skal gis til framtidige konkurrenter.

– Var Nygaard med på avgjørelsen? Meldte han seg ikke inhabil? Han planlegger jo en del parker selv, sier Øyvind Isachsen i Norwea til TU.no.

– Så han burde meldt seg inhabil?

– Gjorde han ikke det?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Han bekrefter at han var med på avgjørelsen.

– Det burde styrelederen ha tenkt på, sier Isachsen.

Nekter å svare

Men Enovas avgåtte styreleder Jørn Rattsø nekter å svare på spørsmål om Nygaards habilitet i saken. Etter styremøtet denne uken overlot Rattsø ledervervet til Geir Isaksen fra Cermaq.

– Ingen kommentar. Dette må du spørre ledelsen i Enova om, sier Jørn Rattsø til TU.no.

Det har ikke lykkes TU.no å komme i kontakt med Enova-sjef Nils Kristian Nakstad i løpet av fredagen.

Har tillit til Nygaard

– En avklaring av støtten er viktig for vår del og for den framdriften vi har lagt opp til, sier daglig leder Lars Helge Helvig i Jæren Energi AS, som er prosjektselskapet for Høg-Jæren vindpark, til TU.no.

– Hva tenker du om at en framtidig konkurrent sitter i styret for Enova og skal tildele penger til dere?

– Siden du spør, så er det klart det er viktig at han nøye vurderer sin egen habilitet oppi dette. Men det har jeg tillit til at han gjør, sier Helvig.

TROR PÅ VINDPENGER: Daglig leder Lars Helge Helvig i Norsk Vind Kraft AS tror Høg-Jæren stikker av med vindpotten.
– Siden du spør, så er det klart det er viktig at han nøye vurderer sin egen habilitet oppi dette. Men det har jeg tillit til at han gjør, sier Helvig. KLAR: Lars Helge Helvig i Jæren Energi, som vil bygge vindpark på Høg-Jæren. Nå venter han bare på Enova-støtte. Norsk Vind Energi AS

– Kan Nygaard og Lyse selv ha interesse av å utsette avgjørelsen av støtte til konkurrentene?

– Det vil jeg ikke spekulere i.

– For dumt

Lyse-sjefen sier at Enovas nye styre vil forsøke å få til et ekstraordinært styremøte før sommeren, og at det derfor ikke er noen dramatikk i saken. Han avviser at han skulle ha noen interesse av å utsette avgjørelsen om tildeling av støtte.

– Det er en konstruert problemstilling. Det blir rett og slett for dumt, sier Nygaard.

Forutsetter habilitet

Fred. Olsen AS og Norsk Miljø Sør har søkt om å få støtte til en vindpark på Lista.

– Enova har et enormt bredt mandat. Det er klart at styret må involvere folk fra ulike bransjer. Men vi forutsetter at hvis styremedlemmer er inhabile, så deltar de ikke i avgjørelsen, sier Mats Sjøberg i Fred. Olsen AS til TU.no.

– Eimund Nygaard var med på Enova-styrets avgjørelse – og har selv planer om flere vindparker?

– Vi forutsetter at styret er profesjonelt. Man må melde seg inhabil hvis det er interessekonflikter, sier Sjøberg.

– Jeg regner med at han går ut av styret når andres søknader blir analysert og blir behandlet. Han kan ikke vurdere om konkurrentene skal få søknader, sier tidligere styreleder i Norwea, Harald von Heyden, til TU.no.

– Uheldig

Lyse-sjefen har sittet i Enova-styret og behandlet blant annet vindkraftsøknader siden 2001. Han opplyser at han ikke har erklært seg inhabil i forbindelse med tidligere tildelinger til vindkraft. Enova har bare gitt støtte til ett vindkraftprosjekt på land de siste fire årene.

Aktører i vindbransjen frykter at Lyse-sjefen sitter på detaljert informasjon om sine konkurrenters prosjekter. Det at Nygaard har flere hatter, kan være et problem, mener Frp.

– Det er uheldig når ledende folk i ett energiselskap skal bestemme rammevilkår som gjelder alle energiselskap. Selv om Eimund Nygaard ikke har hatt noen baktanker i det han har gjort, så gjør det at man kan stille disse spørsmålene at dette er uheldig, sier Ketil Solvik-Olsen.

– Alle som får avslag, kan si at dette ikke skyldes dårlige søknader, men at en konkurrent sitter i styret. Så lenge sånne beslutninger tas i styret bør man tenke over hvem man setter i styrene, legger han til.

– Enova må levere

Frps energipolitiske talsmann frykter at det kan ta måneder før det nye Enova-styret kan ta en avgjørelse i en sak det gamle styret så på som krevende. Solvik-Olsen lurer på hvorfor et helt nytt styre er mer kompetent til å ta en så viktig beslutning enn et styre som har sittet lenge og kjenner det politiske systemet.

– Det er statsråden som utnevner styret. Dette er et heleid statlig foretak. Dette har med regjeringens troverdighet å gjøre. Hvis regjeringen mener alvor med å satse på fornybar energi, må Enova levere. Enova kan vise til resultater på fjernvarme, men ikke noe annet i løpet av de siste fire årene. Det går ut over regjeringens troverdighet, sier Solvik-Olsen.

Åtte vindparker har til sammen søkt om 6,5 milliarder kroner i støtte fra Enova i denne tildelingsrunden. Parkene har en samlet effekt på 800 MW, som kan produsere om lag 2,4 TWh vindkraft årlig.

– Har full tillit

Olje- og energiministeren uttrykker full tillit til nestlederen i Enova-styret.

– Jeg har full tillit til Nygaard, og til at styret i Enova håndterer disse spørsmålene på en skikkelig måte, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en epost til TU.no.

– I den grad Lyse har saker til behandling i Enova er selvsagt Nygaard inhabil, legger statsråden til.

En opplysning er rettet i artikkelen. Det stod feilaktig opplyst at Lista ligger i Rogaland, men det riktige er Vest-Agder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.