KLIMA

Bergen er søppelsinken

BERGEN: Kildesortering er ikke hovedfokuset mellom de syv fjell.
BERGEN: Kildesortering er ikke hovedfokuset mellom de syv fjell. Bilde: Scanpix
Dag Yngve Dahle
8. juli 2009 - 07:26
Vis mer

Kommende høst tas Oslos nye sorteringsordning i bruk i utvalgte prøveområder.

Forskjeller

I Norges nest største by Bergen er en liknende ordning ennå i det blå. I bykjernen er det ingen innsamling av sortert plast. Det gjøres kun i byens randsoner, der en egen bil samler inn plasten.

– Bergen var sent ute med hjemmehenting av plast utenfor sentrum. Byen mangler dessuten innsamling av matavfall. I sentrum gjør plassmangel at folk selv må levere alt som skal kildesorteres til returpunkt. Dette gjør kildesortering mer krevende, sier Nils Tore Skogland, daglig leder i Naturvernforbundet Hordaland.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser med brutal klarhet at Bergen kildesorterer mindre avfall enn andre byer.

I 2008 ble kun 40 prosent av avfallet sortert. Til sammenlikning er andelen for Stavanger og Molde 64 prosent.

Gradvis

Bergens kommunale renovasjonsselskap BIR fokuserer kun på det positive.

– Vi noterer oss for en positiv utvikling fra 2007 til 2008. Gjenvinningsgraden steg fra 37 til 40 prosent, sier Kjersti Kildahl, kommunikasjonssjef i BIR.

Oslo kommer nest nederst på lista med en sortertingsandel på 41 prosent. Mange ønsker Oslos nye sorteringssystem velkommen.

– Vi satser på en gradvis utrulling av ordningen fram mot 2011. Vi begynner med enkelte bydeler til høsten, og ruller vi ut gradvis ut systemet fram mot 2011, sier Tommy Skjervold (Frp), byrådssekretær for miljø og samferdsel.

Som i Tromsø er systemet basert på optisk lesning av plastposer i ulike farger. Plast skal puttes i blå poser.

Fargekrøll

– Vi er klar over at det har vært problemer med at leseren leser alle blåfargede poser som plastavfall. I posene fra Coop Obs er det for eksempel mye blått. Men dette har vi nå løst rent teknisk, sier byrådssekretæren.

Det gjenstår å se hvor godt systemet vil fungere i Oslo. Oslo-aktørene har besøkt Tromsø, for å lære av ishavsbyens løsninger.

– Problemene med fargelesningen har vært moderate. En slik optisk leser kan kalibreres svært nøyaktig, slik at den ser forskjell på nyanser av blått og andre farger, sier Ivar Sture Handeland, informasjonsrådgiver i det kommunale renovasjonsselskapet Remiks.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.