KLIMA

Bergen dropper kjøreforbudet

Slik så det ut ved innfartsårene til Bergen tidligere i jaunar. Men etter en uke med elendig luftklima hadde halvparten av bilistene ikke noe valg, da måtte de la bilen stå.
Slik så det ut ved innfartsårene til Bergen tidligere i jaunar. Men etter en uke med elendig luftklima hadde halvparten av bilistene ikke noe valg, da måtte de la bilen stå. Bilde: Scanpix
Trond Gram
22. jan. 2010 - 15:39

Europas verste luft lå som et lokk over byen mellom de sju fjell da kulden slo inn tidligere i januar. Den ekstremt dårlige og helsefarlige luften gjorde at byens myndigheter måtte iverksette ekstraordinære tiltak for å begrense luftforurensningen.

Nå blir tiltakene avsluttet.

– Etter en helhetsvurdering avsluttes de ekstraordinære tiltakene mot luftforurensning ved midnatt fredag, sier byrådsleder Monica Mæland i en melding.

Fritt leide for biler

Dermed får biler igjen kjøre fritt inn til sentrum av byen, ekspressbussene fra bydelene, parkeringsrestriksjoner og sambruksfelt avsluttes ved midnatt. Også ordningen med utvidet innfartsparkering avsluttes.

Begrensningene gjorde at kommunene blant annet innførte en regel om at kun biler med siste siffer i registreringsnummeret som er partall kan kjøre inn i sentrum på datoer som er partall, og tilsvarende for siffer/datoer som er oddetall.

Fortsatt skitten luft

Men selv om tiltakene nå oppheves, er ikke den forurensete luften borte fra vestlandsbyen.

– Det er fortsatt for høye målinger, og tiltakene vi har iverksatt, gir ikke lenger endringer i trafikktallene. Men basert på den værsituasjonen vi forventer framover og en helg med betydelig mindre trafikk, tilsier dette at det ikke lenger er faglig eller juridisk hjemmel til fortsatt å videreføre tiltakene, sier Mæland.

Samtidig vil kommunen vurdere å iverksette mer restriktive tiltak om situasjonen ikke bedrer seg, blant annet kjørerestriksjoner knyttet til dato eller forbud mot dieselbiler

– Det vil bli foretatt en omfattende evaluering av arbeidet og de tiltakene som er innført, spesielt er vi interessert i tiltakene knyttet til sambruksfeltene, sier byråd Lisbeth Iversen i meldingen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.