KLIMA

Ber verdens nasjoner kjempe for klimaavtale

FNs klimasjef Christiana Figueres på talerstolen under møtet i Tianjin mandag mandag.
FNs klimasjef Christiana Figueres på talerstolen under møtet i Tianjin mandag mandag. Bilde: Scanpix/Reuters

Representanter fra en lang rekke land møttes mandag i Kina i et forsøk på å puste liv i forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale.

– Dette er tidspunktet for å trappe opp jakten på enighet, sa FNs klimasjef Christiana Figueres under åpningen av konferansen.

Utkast

Håpet er at møtet i Kina skal munne ut i et forhandlingsutkast som kan diskuteres videre under FNs neste store klimakonferanse, som starter 29. november i Cancun i Mexico.

Men det har vært lite framgang å spore i samtalene siden klimatoppmøtet i København i fjor, og de fleste har gitt opp håpet om å bli enige om en omfattende avtale med det første.

I stedet snakkes det om muligheten for spesifikke avtaler på enkelte delområder, som bevaring av regnskog og løfter om utslippskutt og hvordan dette skal måles internasjonalt.

Flom

Sommerens flom i Pakistan og den langvarige tørkeperioden i Russland viser en type ekstremvær som trolig blir mer vanlig, hvis verdens nasjoner ikke greier å redusere sine klimagassutslipp kraftig, mener Wendel Trio, som er klimapolitisk koordinator i Greenpeace.

Møtet i den kinesiske byen Tianjin holdes i regi av FN og varer i seks dager.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.