BYGG

Ber svenskene om hjelp til eltog

Ved å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien til Trondheim, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer.
Ved å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien til Trondheim, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer. Bilde: Scanpix
18. juni 2010 - 12:28

Fylkesordfører Tore Sandvik i Sør-Trøndelag har bedt svenskene om hjelp til å få elektrisk tog fra Meråker til Trondheim.

– I går besøkte undertegnede Stockholm for å søke hjelp til å elektrifisere Meråkerbanen til Trondheim, skriver fylkesordføreren på bloggen sin.

I dag går det bare dieseltog nord for Trondheim.

7 timer til Stockholm

– Det koster 800 millioner kroner å elektrifisere Meråkerbanen fra Storlien til Trondheim. Gjør man det, vil svenskene kunne kjøre sitt X2000-tog fra Stockholm til Trondheim på 7 timer, eller om lag like lang tid som Trondheim-Oslo tar i dag, poengterer fylkesordføreren.

I Stockholm møtte Sandvik den sosialdemokratiske fraksjonen i Trafikutskottet i Riksdagen.

– Det var et godt møte, og vi ble enige om at vi skal møtes igjen.

Fylkesordføreren viser til at Trøndelag flere ganger har tryglet storting og regjering om å finne penger til formålet, seinest under arbeidet med gjeldende Nasjonal Transportplan. Politikere fra Jämtland har også besøkt transportkomiteen i Stortinget, men alt forgjeves.

Eget selskap?

Sandvik og svenskene er enige om å utrede nærmere om de i fellesskap kan finansiere en forskuttert elektrifisering av Meråkerbanen gjennom et eget selskap.

– Vi kan ikke vente i minst ti år, slik Stortinget vil. Vi vil ha opp kjøreledning innen senest fem år, skriver Sandvik, som har bedt om et møte med infrastrukturministeren i Sverige om saken. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.