INDUSTRI

Ber Stortinget stille ministeren til veggs

FÅR IKKE BEHOLDE KRAFTEN: Direktør Jørgen Rostrup i Hydro Energi sier det nå er skapt større usikkerhet rundt produksjonen på Karmøy.
FÅR IKKE BEHOLDE KRAFTEN: Direktør Jørgen Rostrup i Hydro Energi sier det nå er skapt større usikkerhet rundt produksjonen på Karmøy. Bilde: Michael Heffernan
Trond Gram
24. juli 2008 - 09:11

Regjeringen utsatte behandlingen av hjemfallssaken til september etter at Stortinget klaget på for dårlig tid. Det skjedde blant annet etter at Energi- og miljøkomiteen på Stortinget sendte flere brev med en rekke spørsmål til olje- og energiministeren.

Svarene var det derimot så som så med, og nå ber LO-organisasjonen Industri Energi og NHOs Norsk Industri komiteen om å fortsette spørrerunden.

- Ikke gode nok svar

De to organisasjonene mener Stortinget ikke har fått gode nok svar fra olje- og energiministeren når det gjelder de foreslåtte endringene om hjemfall. I et felles brev ber de komiteen bør stille en rekke oppfølgingsspørsmål til den nye olje- og energiministeren.

Flere av spørsmålene fra komiteen handler om den alternative modellen foreslått av blant andre Norsk Hydro. Denne modellen går ut på å stenge for nye private ervervskonsesjoner, men videreføre de eksisterende, og med det fjerne forskjellsbehandlingen mellom eksisterende private og offentlige konsesjonærer.

Organisasjonen kan ikke se at statsråden svarer på dette spørsmålet.

- Uavklarte forhold

Forbundsleder Leif Sande og Norsk Industris direktør Stein Lier-Hansen skriver i et felles brev til energikomiteens leder at statsråden ikke svarer på kjernen i mange av spørsmålene som er stilt fra komiteen.

- Uavklarte forhold rundt denne saken kan skape unødvendig usikkerhet i forhold til fortsatt industriell aktivitet og store industrielle investeringer i Norge, heter det i brevet.

Organisasjonene er særlig kritiske til den manglende konsekvensutredning av forslagets følger for industrien og at det langt fra er godtgjort at den norske modellen for hjemfall er lovlig etter EØS-avtalen.

Sendte juridisk betenkning

Elkem har heller ikke sittet rolig i sommer. Sammen med Hydro er Elkem det selskapet som vil bli hardest rammet av at kraftverkene de besitter tilbakefaller staten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

I slutten av juni sendte Elkem en betenkning til Stortinget den tredje i rekken bestilt av industrigiganten, skrevet av jusprofessor Olav Kolstad. Der argumenterer Elkem med at industrien kan beholde kraftverkene, uten at det er i strid med EØS-avtalen.

– Man behøver ikke andre endringer i regjeringens modell enn at industrien beholder kraftverkene inntil man bestemmer seg for at de kan overdras til noen andre, sier Johan Hovland, Elkems direktør for samfunnskontakt til Teknisk Ukeblad.

Da ligger det i konsolideringsmodellen at det kun er det offentlige som kan kjøpe og det blir opp til industrien å gjøre nytte av kraftverkene, underforstått at kraften skal brukes til industri, ikke selges til andre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.