KLIMA

Ber Stoltenberg svare om klima og olje

MOTSTRIDIG: - Skal vi ha mer olje- og gassproduksjon eller mindre? Skal vi bruke mer gass i Norge eller ikke, spør Ketil Solvik-Olsen, som mener statsrådenes uttalelser er motstridende.
MOTSTRIDIG: - Skal vi ha mer olje- og gassproduksjon eller mindre? Skal vi bruke mer gass i Norge eller ikke, spør Ketil Solvik-Olsen, som mener statsrådenes uttalelser er motstridende.
30. aug. 2011 - 07:23

Mandag sendte han et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) der han ber om en oppklaring.

– Skal vi ha mer olje- og gassproduksjon eller mindre? Skal vi bruke mer gass i Norge eller ikke, spør Frps klima- og energipolitiske talsmann.

Han viser til motstridende uttalelser fra miljøvernminister Erik Solheim (SV) og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) de siste dagene.

– Solheim lover CO2-kutt i alle sektorer og sier vi må roe ned på olje- og gassproduksjonen. Borten Moe sier olje- og gassnæringen bare er i startfasen og vil satse på mer kullutvinning på Svalbard. Det er greit at det er valgkamp, men regjeringen kan ikke abdisere fra å føre én politikk, sier Solvik-Olsen til NTB.

Les også: Solheim lover nye klimagrep

– Ikke forenlig

Frp-representanten mener regjeringens oljemelding er på fullstendig kollisjonskurs med klimapolitikken som det SV-styrte miljøverndepartementet legger opp til.

– Oljemeldingen lover Økt utvinning i oljemeldingen , noe som vil øke CO2-utslippene per fat olje som er produsert. Dette er ikke forenlig med den klimapolitikken som Solheim snakker om, hevder Solvik-Olsen.

Borten Moe: – En melding for fremtiden

Han viser også til et utspill fra utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Dagens Næringsliv, der han lover at inntil 10 prosent av norsk gass skal kunne brukes i Norge.

– Regjeringens klimapolitikk setter en stopper for dette, sier Solvik-Olsen og trekker fram Alcoas planer om et gassbasert aluminiumsverk i Finnmark som eksempel. Ifølge selskapet gjør norske krav til CO2-rensing det umulig å etablere verket.

– Et annet eksempel er Industrikraft Møre, som nektes å bygge gasskraftverk tilsvarende dem som Statkraft har bygget i Tyskland, sier han.

Røff kritikk

I forrige uke ble det kjent at Klimameldingen utsatt som var ventet i høst, til over nyttår. Ifølge Aftenposten er det økende sprik i regjeringen om meldingen, som skal gi oppskriften på hvordan de norske klimamålene skal nås.

På spørsmål fra avisen om Ola Borten Moe kanskje er blitt litt vel oljeglad for SVs smak, svarer Solheim:

– Jeg har ikke motsagt deg på det.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) ble møtt med knallhard kritikk da han stilte opp på Naturvernforbundets landsmøte på Hamar i helgen.

– Med Borten Moe er det tut og kjør og mer av alt! Olje, gass og kull. Han har lagt opp en stø kurs mot en varmere klode, sa organisasjonens leder Lars Haltbrekken til NTB i helgen.

Han trakk linjen til tidligere Alaska-guvernør Sarah Palins berømte uttalelse «Drill, baby! Drill!».

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.