IT

Ber om netthjelp til Iran

Demonstranter i Oslo protesterer mot valgresultatet i Iran tidligere denne måneden. Nå ber Electronic Frontier Foundation om nettstøtte til aktivister i Iran.
Demonstranter i Oslo protesterer mot valgresultatet i Iran tidligere denne måneden. Nå ber Electronic Frontier Foundation om nettstøtte til aktivister i Iran. Bilde: Scanpix

Samtidig som tumultene i Iran pågår, har mange frustrerte og redde innbyggere forsøkt å kommunisere om forholdene til omverdenen gjennom internett.

Det har ikke vært lett, og mange opplever både sensur og straffeforfølgelse for sine ytringer.

Onion Router

Det vil rettighetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) nå gjøre noe med, og oppfordrer verden for øvrig til å støtte opp om Tor-prosjektet (The Onion Router).

Dette dreier seg om gratis programvare med åpen kildekode som hjelper brukerne å forbli anonyme på internett.

Når man surfer på internett er vanligvis både IP-adresse, URL-en til nettstedet og innholdet på siden åpent for utenforstående.

Sendes rundt

Med Tor sendes informasjonen kryptert via en rekke andre datamaskiner, slik at ingen andre kan fange opp hva som blir sagt eller til hvem.

IP-adressen din blir heller ikke eksponert, noe som har ført til storstilt bruk av Tor i Iran i tiden etter det omstridte valget.

Men Tor er avhengig av en rekke ”frivillige” datamaskiner for å sende beskjeder frem og tilbake – hastigheten for Tor-brukere er samsvarende med antall frivillige i nettverket, omtrent på samme måte som ved vanlig fildeling.

Flere måter

Det finnes to måter å delta i Tor-nettverket på – enten ”åpent” (Tor relay) eller lukket, med en privat tilkobling til en maskin i Iran. (Tor bridge).

En såkalt bridge fungerer ved at en maskin som leter etter internettilgang gjennom Tor får din routing-informasjon og konfigurerer sin Tor-klient til å koble til gjennom din maskin.

Det er sikrere i den forstand at du ikke åpent eksponerer deg og risikerer å havne i et filter, men EFF påpeker at det er viktig både med relays og bridges.

Sjekk først

De ber også om at interesserte hjelpere sjekker med sin internettleverandør for eventuelle restriksjoner først.

Tor-programvaren fungerer best med Linux, FreeBSD 5.x+, OS X Tiger eller senere og Windows Server 2003.

Man kan imidlertid oppleve en del problemer med Windows 98 og XP, opplyses det på tjenestens hjemmeside.Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.