BYGG

Ber om avfallskrav

Joachim Seehusen
18. feb. 2009 - 14:19

– Mens et bygg i 1900 grovt sett var satt sammen av 50 forskjellige byggematerialer, var mer enn 50 000 forskjellige produkter tilgjengelig i 2000, sa Rolf André Bohne, førsteamanuensis ved institutt for bygg, anlegg og transport på NTNU.

Revolusjon

Bohne tegnet et dramatisk bilde av hvilke utfordringer vi står overfor på avfallssiden i et innlegg på Byggavfallskonferansen.

– Mer enn 70 prosent av boligene i Norge er bygget etter 1970. Det betyr at vi ennå ikke har begynt å rive boliger en gang. Vi står foran en revolusjon i bygge- og riveavfall, sa Bohne.

– Om næringsbygg vet vi nesten ingenting. Vi har 2,3 millioner bygninger som ikke er boliger. Det er alt fra små naust til store industribygg. Vi kan vente oss mer betong, metall, glass, gips og isolasjon, og det blir en dobling i løpet av 10 til 15 år.

Rundt 20 prosent av byggavfallet kommer fra nybygg, resten stammer fra riving og rehabilitering.

Ber om krav

– Vi kan ikke bare sitte stille og se på de store avfallsmengdene. Vi vil ha konkrete krav i anbudsdokumentene, ikke bare svada som «miljøvennlige bygg», sa Ranveig Landet i sitt innlegg på konferansen. Landet er direktør for miljø og energi i BNL.

Hun sa at den største utfordringen er å få løftet de mindre bedriftene frem og øke deres kunnskaper.

– En annen utfordring er å få kommunene til å etterleve eget regelverk. Hvis vi skal bli bedre, er vi helt avhengige av å bli målt.

BNL-direktøren tok også til orde for at miljø må bli et eget tildelingskriterium ved offentlige kontrakter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.