OLJE OG GASS

Ber Obama straffe StatoilHydro

FÅR ANSVARET: Forandringens talerør til tross - også Barack Obama vil videreføre USAs tradisjon for å søke kontroll over energileveransene.
FÅR ANSVARET: Forandringens talerør til tross - også Barack Obama vil videreføre USAs tradisjon for å søke kontroll over energileveransene. Bilde: Jae C. Hong
Stein Jarle Olsen
23. okt. 2009 - 08:28

50 kongressmedlemmer i USA krever at president Barack Obama tar i bruk sanksjonslovene fra 1996 og straffer 20 navngitte utenlandske selskaper, blant annet StatoilHydro, med betydelig virksomhet i Iran, skriver Dagens Næringsliv.

Lov

Utenom StatoilHydro gjelder det også blant annet franske Total, nederlandsk-britiske Royal Dutch Shell, italienske Eni, brasilianske Petrobras og sørkoreanske LG.

Det er den såkalte "Iran Sanctions Act" fra 1996 kongressmedlemmene vil at Obama skal benytte seg av.

Loven gir presidenten mulighet til å straffe utenlandske selskaper som har investert mer enn 20 millioner dollar i Irans energisektor.

Investerer ikke mer

Straffemulighetene er blant annet nekting av banklån, eksport-/importrestriksjoner og fjerning av muligheten til å by på kontrakter med amerikanske myndigheter.

– StatoilHydro er kjent med og forholder seg til amerikanske myndigheters restriksjoner i Iran. Vi har et åpent forhold til, og jevnlig kontakt med amerikanske myndigheter om vår virksomhet, også våre aktiviteter i Iran. I tråd med det vi har kommunisert tidligere, vil StatoilHydro i dagens situasjon ikke gjøre ytterligere investeringer i landet, sier talsperson Mari Dotterud i StatoilHydro til DN.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.