OLJE OG GASS

Ber Norge si nei til oljesand

Den anerkjente amerikanske klimaforskeren James E. Hansen mener Jens Stoltenberg bør trekke Norge ut av oljesand i Canada.
Den anerkjente amerikanske klimaforskeren James E. Hansen mener Jens Stoltenberg bør trekke Norge ut av oljesand i Canada. Bilde: Scanpix
19. mai 2010 - 14:52

– Verden har nådd et kritisk veiskille i klimadebatten. Vi har et desperat behov for lederskap. Jeg er overbevist om at du kan gi verden dette lederskapet, skriver Hansen i et brev til Stoltenberg, som er offentliggjort på Greenpeace sine nettsider.

– Aldri godt nok

Den anerkjente klimaforskeren og Sofieprisvinneren er krystallklar i sin anbefaling foran ettermiddagens generalforsamling i Statoil:

– Statoil kan gjerne smykke seg med å være mer ansvarlig enn andre oljeselskaper, men det blir aldri godt nok i tjæresanden: Hvis vi utvinner og bruker denne ressursen, blir det ingen bærekraftig framtid for dagens unge mennesker, skriver Hansen.

Optimist

Statoils generalforsamling, som starter klokken 17 i Stavanger, skal blant annet ta stilling til et forslag fra aksjonærene WWF og Greenpeace om å avslutte det omstridte oljesandprosjektet i Alberta, Canada.

Forslaget har fått støtte fra flere av Statoil-aksjonærer, men er likevel ventet å falle. Årsaken er at staten, som eier 67 prosent av Statoil, i år som i fjor vil si nei til forslaget, av hensyn til allmennaksjeloven og den rødgrønne eierskapsmeldingen.

– Det er pinlig dersom statens representanter velger å opprettholde sin motstand mot vårt forslag. Juridiske eksperter har uttalt at det ikke er noe i veien for å stemme for og lønnsomheten i prosjektet er også trukket i tvil. Dermed er alle fikenbladene som staten har gjemt seg bak, revet bort, sier fagsjef Nina Jensen i WWF Norge til NTB.

Hun har ikke helt gitt opp troen på å vinne fram.

– Jeg er optimist foran avstemmingen og har troen på at staten vil gjøre det rette. Hensynet til miljøet og egne retningslinjer om etisk forretningsdrift taler for at Statoil avslutter oljesandprosjektet så fort som mulig. Det finnes ikke ett godt argument for å fortsette, sier hun.

Omstridt

Greenpeace og WWF har tegnet aksjer i Statoil for å få selskapet til å avslutte milliardprosjektet i Albertas skoger. Svenske Folksam, danske KPA Pension, Storebrand og Alfred Berg Etiske Fond har kunngjort at de vil stemme for forslaget om uttrekk.

Fra før har Svenska kyrkan solgt seg ut av Statoil i protest mot oljesandprosjektet, og ifølge Vårt Land vurderer Opplysningsvesenets fond å gjøre det samme.

Ifølge Olje- og energidepartementet traff Statoil en rent forretningsmessig beslutning da selskapet brukte 12 milliarder kroner på å kjøpe seg inn i oljesandaktivitetene i Canada i 2007. SV mener avgjørelsen bør kunne omstøtes politisk, i likhet med Venstre og KrF på Stortinget.

Det er svært energikrevende å utvinne olje fra tjære- eller oljesand, en blanding av sand, leire, vann og råolje. Ifølge miljøorganisasjonene har utvinning av tjæresand store negative effekter på miljø, helse og klima. WWF og Greenpeace mener utvinningen raserer det biologiske mangfoldet og bidrar til at miljøgifter og kreftfremkallende stoffer gjør skade på flora, fauna og mennesker.

Statoil-sjef Helge Lund har gjentatte ganger avvist at det er aktuelt å trekke seg ut av oljesanden. Han hevder tvert imot engasjementet er bra for miljøet fordi Statoil vil gjøre produksjonen renere og mer CO2-effektiv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.