OLJE OG GASS

Benekter boring i gråsonen

HAR DET VI TRENGER: De særskilte kravene som stilles til petroleumsvirksomheten i Barentshavet kan oppfylles med dagens teknologi, konkluderer Veritas-rapport. Her er Nuculaprospektet for Hydro i Barentshavet.
HAR DET VI TRENGER: De særskilte kravene som stilles til petroleumsvirksomheten i Barentshavet kan oppfylles med dagens teknologi, konkluderer Veritas-rapport. Her er Nuculaprospektet for Hydro i Barentshavet. Bilde: Allan Klo/Statoil
Per Erlien Dalløkken
27. nov. 2007 - 14:47

StatoilHydro ønsker å lete etter olje og gass i omstridt område sammen med Gazprom og andre russiske selskaper.

Det kommer fram i en artikkel i Financial Times som omtaler StatoilHydros oljeleting i Barentshavet.

Venter på avklaring

Imidlertid er det langt fra noen konkrete planer, kun et langsiktig ønske, understreker informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro.

– Ingen selskaper verken kan eller vil gjøre noe der før det kommer en politisk avklaring på hvordan området skal deles mellom Norge og Russland, sier Aanestad.

Han mener avisen har tatt litt hard i etter intervjuet med konserndirektør Helge Lund.

– Dette området mener mange har et stort potensial for naturressurser. Og det er selvsagt et område industrien på sikt ønsker å utforske, sier han.

Leter ved Snøhvit

Opplysningene om StatoilHydros videre ambisjoner i Barentshavet knyttes opp mot boringen som nylig er startet rundt Askeladden Beta i Snøhvitområdet. Primærmålet med brønnen er å finne gass i et stort nok volum til å forsvare et tog 2 til Melkøya.

Aanestad forteller at riggen skal etter hvert forflyttes til andre prospekter i Barentshavet med en tidshorisont på halvannet år.

Delelinjen

I ti år har Norge og Russland diskutert hvordan landene på best måte kan samarbeide om å utnytte olje- og gassressursene i omstridt område, også kalt gråsonen.

Fra norsk hold er det hele tiden ligget fast at den 35 år gamle delelinjekrangelen må løses først.

Nettopp spørsmålet om hvor grensen mellom norsk og russisk sokkel går ble aktualisert i sommer, før Gazprom trakk med seg StatoilHydro i Shtokman-utbyggingen. Da gikk flere framtredende oljefolk ut i Dagens Næringsliv og mente det ville være fornuftig med en raus delelinjeløsning for å sikre norske gassmuligheter i Russland.

Statsminister Jens Stoltenberg benektet imidlertid at det var foregått noen russisk hestehandel før den berømte telefonsamtalen der Putin inviterte inn i shtokmanvarmen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.