OLJE OG GASS

Bellona-tokt mot Oljedirektoratet i gang

Bellona-leder Frederic Hauge kjemper mot seismikkskyting utenfor Lofoten.
Bellona-leder Frederic Hauge kjemper mot seismikkskyting utenfor Lofoten. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
19. mai 2008 - 13:31

Lofoten: Teknisk Ukeblad er med Bellonas havseiler Kallinika ut til skipet S/V BOS Atlantic som er innleid av Oljedirektoratet.

BOS Atlantic skal snart starte seismikkskytingen ved Eggakanten i den sørlige delen av Nordland VII utenfor Lofoten.

-Vi skal ut for å se og lære hva dette er. Og så håper vi å snakke med fiskeriansvarlig om bord, sier Bellona-leder Frederic Hauge, som aldri har sett et seismikkskip før.-Må stanses

Bellona krever at seismikkskytingen utenfor Vesterålen og Lofoten stanses.

– Oljedirektoratet driver ulovlig virksomhet. Støyforurensing omfattes av forurensningsloven, men OD har ikke fått tillatelse fra Statens Forurensingstilsyn. Vi må ikke forstyrre torskens gyting. Det finnes ikke nok kunnskap om effektene av seismikk på kort og på lang sikt, sier Hauge.

Uviss effekt

Han mener seismikkskyting truer næringsgrunnlaget til fiskeriene fordi aktiviteten skremmer vekk fisken. Hauge er også svært bekymret for hvilken effekt seismikken har på egg, yngel og larver.

-Havforskningsinstituttet hevder at det er påvist dødelighet på fiskeegg og larver som er innen fem meter radius til skytingen. Men man vet lite om hvor hardt dette egentlig kan slå ut, særlig i områder hvor egg, yngel og larver befinner seg så konsentrert som i dette området, sier Hauge.– Dreper fiskelarver

Ifølge Marius Dalen, fagansvarlig fiskeri og havbruk i Bellona, driver store mengder fiskerlarver forbi Lofoten og Vesterålen.

Disse driver i det øverste vannlaget, og de har svært begrenset mulighet til å bevege seg.

Luftkanonene til seismikkskipet stikker 8-9 meter ned i vannet. – Dermed er larver fra 15 meter til havoverflaten utsatt, sier Dalen.

Lite dokumentert

Han understreker at selv om det er påvist dødelighet innenfor 5 meters radius, er det svært liten kunnskap om effektene utenfor dette området.

-Det er veldig lite dokumentasjon på hva seismikk gjør med fisk. Og det er kritikkverdig at havforskningsinstituttet kommer først nå når seismikkskytingen er startet for å starte undersøkelser, sier Dalen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.