KRAFT

Bellona raser mot CO2-frakt på skip

- AVTALEBRUDD: Bellona-leder Frederic Hauge mener regjeringen har forpliktet seg til å lage et rørsystem for CO2 på Mongstad også under pilotperioden fra 2010.
- AVTALEBRUDD: Bellona-leder Frederic Hauge mener regjeringen har forpliktet seg til å lage et rørsystem for CO2 på Mongstad også under pilotperioden fra 2010. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
20. sep. 2007 - 14:33

Regjeringens arbeid med å skape en verdikjede for CO 2 på Mongstad, skal ligge brakk.

I Soria Moria-erklæringen forpliktet regjeringen seg til å jobbe fram en verdikjede for CO 2 som innebærer at CO 2 injiseres på oljefeltene for å presse mer olje ut av reservoarene.

Nå utreder Gassco, på oppdrag fra regjeringen, muligheten for å frakte CO2 fra Mongstad til Melkøya med skip. Det reagerer Bellona sterkt på.

Avtalebrudd

- Min forståelse av avtalen er klar: Det skal etableres en infrastruktur også for pilotanlegget fra 2010. Jeg var med å passe på at dette stod i avtalen. Å frakte CO2 til Snøhvit er i strid med avtalen som lå til grunn, sier Frederic Hauge til TU.no.

Hauge vil ha CO2-rør fra både Mongstad og Kårstø og ut til norsk sokkel, samt en verdikjede for CO 2 på plass.

Ifølge Dagens Næringsliv skal imidlertid regjeringens arbeid med denne verdikjeden ligge nede.

- Når de skal etablere en verdikjede for CO 2, så må de ikke frakte gassen bort fra Snøhvit. De må samle opp så store konsentrasjoner for CO 2 som mulig, for å få mest olje ut av reservoarene, sier Hauge.

- Rydd opp

Bellona-lederen krever nå at olje- og energiminister Odd Roger Enoksen nå må rydde opp.

- Det sitter en del folk i byråkratiet som ikke vil ha CO 2-deponering, fordi det er i strid med hva de trodde var mulig tidligere. De har latterligjort å frakte CO 2 i skip til Melkøya før, og nå det de nå gjør er å fordyre hele prosessen. Men avtalen sier at det skal være rørledninger for CO 2, sier Hauge.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.