INDUSTRI

Bellona åpner Polen-kontor

BRUNKULL: Det polske brunkullkraftverket Belchatow slipper ut rundt 30 millioner tonn CO2 hvert år. Norges totale utslipp er på noe over 50 millioner tonn. Bellona vil nå hjelpe polakkene med å bli renere, og samtidig sikre dem mot høye CO2-kostnader og dermed dyrere energi. CO2-rensing er svaret, mener de.
BRUNKULL: Det polske brunkullkraftverket Belchatow slipper ut rundt 30 millioner tonn CO2 hvert år. Norges totale utslipp er på noe over 50 millioner tonn. Bellona vil nå hjelpe polakkene med å bli renere, og samtidig sikre dem mot høye CO2-kostnader og dermed dyrere energi. CO2-rensing er svaret, mener de. Bilde: Wikipedia
Kjetil Malkenes Hovland
24. mars 2011 - 11:03

Bellona legger i dag frem et veikart for CO2-rensing i Polen, og annonserer samtidig at de oppretter et eget kontor i landet.

Polen er et av Europas største utslippsland, og i 2050 er det forventet at utslippene er på 250 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Bellona mener CO2-rensing i stor skala på landets kullkraftverk kan kutte dette til bare 25 millioner tonn.

Last ned Bellona-rapporten her

Fokuserer på energisikkerhet

– Det er behov for flere bellonister i verden, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Bellonas nettsider.

For å lokke polakkene til å satse på rensing lokker Bellona med energisikkerhet. Med rensing unngår man at økte CO2-priser gjør energien altfor dyr, påpeker organisasjonen.

Rundt 90 prosent av elektrisiteten i Polen kommer fra gamle kullkraftverk som skal erstattes. Bellona anbefaler at de nye kraftverkene renses, og peker på at CO2-kvotesystemet ETS vil gjøre det dyrere og dyrere å slippe ut CO2.

– EU strammer grepet

– Scenarioene våre viser at CO2¿håndtering kan sørge for at Polen har nok egenprodusert energi framover, uansett hvor mye EU måtte stramme grepet i klimapolitikken, sier Erlend Fjøsna, programansvarlig i Bellona Environmental CCS Team (BEST) i en pressemelding.

Ifølge Bellona slipper kraftsektoren i Polen ut 1,12 tonn CO2-ekvivalenter per megawattime produsert energi, mens snittet i EU er på 0,45 tonn.

Kullkraftverket Belchatow er den største utslippskilden i hele Europa, med 30 millioner tonn CO2 hvert år. Til sammenligning ligger Norges utslipp på drøyt 51 millioner tonn totalt.

Lager flere rapporter

Bellona har tidligere lagt frem et tilsvarende veikart for Hellas, og de planlegger flere slike rapporter.

Bellonas Polen-kontor skal drives med økonomisk støtte fra European Climate Foundation. Bellona Polskas kontor ledes av Marek Zaborowski. Han har jobbet med energi og luftforurensning i 20 år, og også startet et energianalysefirma.

Les også: Pressen stoler på Bellona

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.