KRAFT

Bellona anmelder Halden-reaktorens eier

Reaktoren ble brukt til drivstofftesting for Brasils nye atomubåter.

Bellona anmelder Halden-reaktorens eier for å ha hjulpet Brasil med utvikling av nye atomubåter.
Bellona anmelder Halden-reaktorens eier for å ha hjulpet Brasil med utvikling av nye atomubåter. Bilde: Jannicke Nilsen

Politianmeldelsen ble levert torsdag kveld etter at det omstridte forskningsprosjektet ble kjent tidligere på dagen, skriver VG.

– Vi frykter at arbeidet ved reaktoren er ute av myndighetenes kontroll, når de på egen hånd innleder et samarbeid med militærmaktene i Brasil, sier kjernefysiker og daglig leder i miljøstiftelsen Bellona, Nils Bøhmer.

– Tabbe

Ledelsen ved Institutt for energiteknikk (IFE) erkjenner at feil ble begått da atomrektorene i Halden ble brukt til å teste ut drivstoff for Brasils nye atomubåter.

Uten nødvendig forhåndsgodkjenning fra Utenriksdepartementet gikk IFE løs på oppdraget med forsøk knyttet til utviklingen av Brasils nye ubåter. Først da testene var gjennomført og ble omtalt av norske medier, ble det søkt om tillatelse til utførsel av forskningsdataene.

– Vi har gjort en tabbe. Vi burde ha søkt om eksportlisens da vi inngikk kontrakten med Brasil i 2011, sa forskningsdirektør Fridtjov Øwre i IFE og toppsjef ved Halden-reaktoren, til VG.

Mange land får hjelp

Den 10. mars ble de første testene på oppdrag fra den brasilianske marinen gjennomført. Historien ble omtalt av den brasilianske avisen O Estado de São Paulo, noe det norske nyhetsmagasinet Ny Tid plukket opp.

Ny Tid skriver i denne ukas utgivelse at tungtvannsreaktoren i Halden utvider aktiviteten: Både Saudi-Arabia og Kina skal følge USA, Russland og Kasakhstan og få kjernekrafthjelp fra Østfold. 

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.