KRAFT

Beleirer Vestas-fabrikk

BELEIRER: Flere av Vestas' anlegg på Isle of Wight er okkupert av demonstranter. En fabrikk med 625 ansatte nedlegges fra 31. juli, men 11 arbeidere har nektet å fjerne seg. Nå har Vestas fått rettens medhold i at arbeiderne kan fjernes.
BELEIRER: Flere av Vestas' anlegg på Isle of Wight er okkupert av demonstranter. En fabrikk med 625 ansatte nedlegges fra 31. juli, men 11 arbeidere har nektet å fjerne seg. Nå har Vestas fått rettens medhold i at arbeiderne kan fjernes. Bilde: savevestas.wordpress.com
Kjetil Malkenes Hovland
5. aug. 2009 - 10:43

Den danske vindgiganten Vestas stenger turbinfabrikken sin på britiske Isle of Wight.

625 ansatte mister jobben.

Vestas-fabrikken lager blader for vindturbiner som eksporteres til USA. Vestas vil ikke omstille seg til å produsere blader til det britiske markedet, siden det er usikkert når britene vil bygge ut sine nye vindparker.

Ga Vestas medhold PROTEST: Disse arbeiderne okkuperer Vestas-fabrikken på Isle of Wight, men retten har bestemt at de kan kastes ut. Foto: savevestas.wordpress.com

Ga Vestas medhold

Tirsdag fikk Vestas en rettskjennelse på at de kan kaste ut de 11 arbeiderne fra fabrikken etter 15 dagers protester.

– Vi har fått domstolens ord for at vi har rett til vårt eget område. Men vi har bygget vindmøller i mer enn 30 år og er tålmodige optimister. Vi håper på en fredelig løsning, sier investoransvarlig Peter Kruse i Vestas ifølge det danske nyhetsbyrået RB-Børsen.

– Kampen er ikke over. Vi fjerner oss ikke så lett. Hvis man tror på noe, må man stå ved det, sier den demonstrerende arbeideren Ian Terry til nettsiden The Socialist Worker

Flere protester

Også en annen Vestas-fabrikk på Isle of Wight ble tirsdag beleiret av demonstrerende arbeidere.

Protestene spredte seg også til London. En gruppe demonstranter limte seg fast til hverandre utenfor Energi- og klimaendringsdepartementet. De ble arrestert etter å ha blokkert bygningen i flere timer.

Saken har dannet en allianse mellom arbeidere og miljøvernere.

– Dette er ikke første gang verden har sett en allianse mellom ulike politiske grupper som samles om klimaaktivisme. Det å redde Vestas er en så viktig sak at tusenvis samles i kampen. Miliband må vise virkelig lederskap her, sier Sophire Lewis, som leder en støtteaksjon for arbeiderne.

Kritikk fra britisk LO

Vestas-nedleggelsen skjer like etter at den britiske regjeringen la fram sin nye klimaplan. Regjeringen har avvist å overta Vestas-fabrikken, men beskyldes for ikke å følge opp sine egne planer om økt utbygging av vindkraft og omstilling til et lavutslippssamfunn.

Det britiske svaret på LO er svært kritiske til både Vestas og energi- og klimaendringsministeren.

– Ed Miliband har vist seg som en forkjemper for grønne jobber. Nå ber vi ham gjøre mer for de 600 jobbene og produksjonsanlegget – den eneste av sin størrelse i Storbritannia – som er avgjørende for å bygge et lavutslippssamfunn. Alt må gjøres for å se etter alternativer, sier generalsekretær Brendan Barber i Trades Union Congress i en pressemelding.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.