KRAFT

Bekymret for vindbransjen

BEKYMRET: - Vi bør være bekymret på vegne av vindkraftbransjen, sier Enova-direktør Nils Kristian Nakstad. Han er redd for at det blir to års pause i vindkraftutbyggingen, fram til et grønt sertifikatmarked med Sverige eventuelt er på plass.
BEKYMRET: - Vi bør være bekymret på vegne av vindkraftbransjen, sier Enova-direktør Nils Kristian Nakstad. Han er redd for at det blir to års pause i vindkraftutbyggingen, fram til et grønt sertifikatmarked med Sverige eventuelt er på plass. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland, Stein Jarle OlsenKjetil Malkenes Hovland, Stein Jarle Olsen
15. okt. 2009 - 12:47

Enova er bekymret for at det ikke blir noe vindkraft de neste årene.

Olje- og energidepartementet har gitt opp målet om 3 TWh vindkraft i 2010, og har ikke kommet med noen overgangsordning fram til et grønt sertifikatmarked med Sverige eventuelt er på plass i 2012.

– Vi bør være bekymret på vegne av vindkraftbransjen for perioden fram til 2012, sier Enova-direktør Nils Kristian Nakstad under Norges Energidager 2009 på Holmenkollen.

– Sist Norge forhandlet om grønne sertifikater ble det en periode uten synlig aktivitet og med uklare rammebetingelser.

Venter på sertifikater

Han tillater seg derfor å være bekymret. Enova har revitalisert støtten til vindkraft de siste årene, sa Nakstad, på et område som ikke har vært tilstrekkelig prioritert.

– Enova ser fram til det kommer et effektivt grønt sertifikatmarked. Vi må bidra til at dette blir raskest mulig avklart, sa direktøren.

Enova-sjefen minnet om at Norge ligger 11 prosent over sine Kyoto-mål for utslippet av klimagasser, mens våre naboer svenskene ligger 9 prosent under sitt mål (tall fra 2008).

Mer fornybart

Og olje- og gassektoren er verstingene på utslippsøkning. Industrien har redusert utslippene, men det kompenserer ikke for økningen i petroleumssektoren.

– Noen i den bransjen mener vi snakker for mye om fornybart for tiden. Jeg tror det blir mer av det, sa en offensiv Nakstad til en samlet energibransje.

Må levere

Under overskriften "Norge må rydde i egen bakgård" tok han et oppgjør med tankegangen om at Norge bare skal gjøre tiltak i utlandet fordi det er mer samfunnsøkonomisk rasjonelt.

– Dette må leveres i vår egen bakgård, sa Nakstad, som mener Norge ikke er så fornybare som vi tror.

Han håper Norge vil øke fornybarandelen av det totale energiforbruket fra 60 prosent til 73 prosent som følge av EUs fornybardirektiv.

– Det mener vi selv om vi, som Sverige, forventer å få en rabatt i forhandlingene med EU, sier Nakstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.