INDUSTRI

Bekymret for tomme ordrebøker

Løft av 2/4-M jacket på Ekofisk.Prosjekt ved Stig Kvendseth, ConocoPhillips.
Løft av 2/4-M jacket på Ekofisk.Prosjekt ved Stig Kvendseth, ConocoPhillips. Bilde: Kjetil Alsvik
Trond Gram
23. des. 2008 - 10:30

En fersk undersøkelse gjennomført av Norsk Industri viser nærmest tomme ordrebøker hos flere av byggeverkstedene i olje- og gassindustiren.

Selv om det er ganske godt med oppdrag i første del av neste år, snur det raskt fra andre halvår og i 2010. Hvis situasjonen ikke endrer seg er den ledige kapasiteten ved byggeverkstedene på hele 80 prosent i andre halvår 2010.

- Grunn til bekymring

- Dette gir grunn til bekymring, mener bransjesjef i Norsk Industri Olje & Gass, Rolf Hestenes.

For de store engineeringbedriftene er situasjonen noe bedre. Der er belegget mer normalt, med knapt 50 prosent ledig kapasitet i andre halvår 2010.

Leverandørindustrien i Norge har blitt en viktig sysselsetter med rundt 100.000 direkte sysselsatte og en verdiskaping på rundt 68 milliarder kroner i fjor. Ifølge Norsk Industri har de store engineeringselskapene nesten doblet antall ansatte, og antall ansatte ved byggeverkstedene er økt med ca 30 prosent de siste fem årene.

Sikre høy aktivitet

Hestenes mener at næringen trenger et sett med tiltak som vil sikre et fortsatt høy aktivitet på norsk sokkel. I et innlegg på næringens hjemmeside skriver han at det derfor er viktig at StatoilHydro med sitt operatørskap på 80 prosent av feltene på norsk sokkel og store anlegg for ilandføring på Kårstø, Kollsnes og Mongstad ikke overreagerer i forhold til dagens oljepris og utsetter eller kansellerer planlagte prosjekter.

- Det er også viktig at de store utbyggingene på Ekofisk drives fram, og at utbyggingen av Goliat ikke forsinkes. Dette er viktig for leverandørindustrien, men like viktig for produksjonsutviklingen og verdiskaping på norsk sokkel, mener han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.