OLJE OG GASS

Bekymret for manglende oljevern i Lofoten

De seks kommunene i Lofot-rådet har sendt bekymringsmelding til miljøvernministeren.

Illustrasjonen viser blokker og områder rundt Lofoten og Vesterålen som vurderes åpnet. PL 219 er allerede utredet, og Statoil har boret en brønn her tidligere.
Illustrasjonen viser blokker og områder rundt Lofoten og Vesterålen som vurderes åpnet. PL 219 er allerede utredet, og Statoil har boret en brønn her tidligere. Bilde: Teknisk Ukeblad
31. jan. 2013 - 11:22

Lofotrådet

Lofotrådet styres av ordførerne i de 6 medlemskommunene Røst, Værøy, Mosknes, Flakstad, Vestvågøy og Vågan. Ledervervet går på omgang og i perioden 2011 til 2013 ledes styret av ordfører Lillian Rasmussen fra Moskenes.

I tillegg er det nedsatt et arbeidsutvalg bestående av ordfører Lillian Rasmussen (leder), Moskenes kommune, ordfører Jonny Finstad (nestleder), Vestvågøy kommune og ordfører Eivind Holst, Vågan kommune.

Lofotrådet møtes ca 6 ganger i året, mens arbeidsutvalget møtes etter behov.

– Det er et paradoks at man ikke har satt fokus på oljevernberedskap når felt som Aasta Hansteen bygges ut, sier ordfører i Vestvågøy kommune, Jonny Finstad.

I det offentlige ordskiftet diskuteres det heftig rundt oljevern i forbindelse med åpningen av Lofoten og Vesterålen.

Men i realiteten vil et potensielt utslipp eller utblåsning i området rundt Aasta Hansteen ha direkte effekt på Lofoten.

Les også: Ap vil åpne Lofoten i neste periode

Ingen svar å få

Aasta Hansteen er riktignok gass, men også kondensat, som vil kunne forflytte seg mot land. Det snakkes også om økt aktivitet i området, og da kan neste feltutbygging inneholde olje.

Alle seks kommunene som tilhører det såkalte Lofotrådet sendte i desember i fjor et brev til Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell med krav om å få etablert tilstrekkelig oljevernberedskap så fort som mulig. Så langt har ikke de nordnorske politikerne fått svar.

Les også: Industrien glad for Lofoten-forslag

Større risiko enn Lofoten

I brevet skriver de: “Lofotrådet er kjent med de strenge krav til dimensjonering av beredskap som vil bli stilt ved eventuell åpningsprosess av Lofoten/Vesterålen for olje- og gassvirksomhet. Lofotrådet oppfatter at risikoen for skade på våre naturområder ved oljeutslipp fra allerede eksisterende og ny aktivitet i Nordland 5, og den økende skipstrafikken, kan være større enn ved en eventuell åpning av Nordland 6 og 7.”

Jonny Finstad synes det er arrogant av politikerne å ikke vise samme bekymring overfor risikoen, når de slåss med nebb og klør for å forhindre en åpning av Nordland 6 og 7 utenfor Lofoten.

– Spiller Lotto med miljøet

Ordfører i Røst kommune, Tor Arne Andreassen, sier hans hjemkommune i aller største grad er mest utsatt for et potensielt utslipp langs Helgelandskysten.

– Oljeselskapene sier at de har gode ordninger. Men jeg har sagt at de spiller Lotto med miljøet. Et oljevernberedskap bør være på plass nå, fordi det er allerede stor aktivitet langs Helgelandskysten, sier Andreassen.

Les også:

Lofoten-ordførere krever åpning

Ber oljeindustrien slutte å mase om Lofoten

Klar for Lofot-boring i 2013  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.