KLIMA

Bekymret for følgene

ØNSKER DEBATT: - Mange av disse metodene er for risikable til å være noe godt alternativ til utslippskutt, sier Jason Blackstock ved tenketanken CIGI. - Vi trenger en bred debatt om klimamanipulering.
ØNSKER DEBATT: - Mange av disse metodene er for risikable til å være noe godt alternativ til utslippskutt, sier Jason Blackstock ved tenketanken CIGI. - Vi trenger en bred debatt om klimamanipulering. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
25. jan. 2010 - 09:52

KØBENHAVN: – Det sivile samfunn har helt klart noe å si om dette, sier fysiker Jason Blackstock, som jobber for tenketanken Centre for International Governance Innovation (CIGI).

Les også: Etter fiaskoen i København:<br/> Klimamanipulering kan redde verden

Han ser ut over en sal fylt av næringslivsfolk, miljøvernere, akademikere og reportere. De fleste er i København for å følge klimaforhandlingene, og lot seg lokke til seminaret om klimamanipulering. Spennende teknologi kan nemlig redde verden, men også ødelegge den.

– En viktig grunn til at vi arrangerer dette seminaret er at mange av disse metodene er for risikable til å være noe godt alternativ til utslippskutt, sier Blackstock. – Vi trenger en bred debatt om klimamanipulering, helst før man setter i gang de store forskningsprogrammene.

Ligner på genmodifisering

Han peker på likhetstrekkene med kontroversielle temaer som genmodifisert mat og nanoteknologi.

– Vi så dette med genmodifisering. Teknologien kom plutselig ut av laboratoriet, og folk så at maten deres var manipulert uten at det var blitt diskutert noe særlig. Vi har mye å lære av dette om behovet for å diskutere vitenskap offentlig, sier Blackstock.

Men debatten kommer lettere denne gangen, tror miljøvernerne.

– Klimamanipulering er nok lettere å diskutere enn genmanipulering og nanoteknologi, sier Nathaniel Keohane i organisasjonen Environmental Defense Fund. – Det må gjøres i stor skala og kan ikke overlates til diverse private aktører.

Mange etiske dilemmaer

Mange politikere har oppdaget klimamanipulering og tror de har løsningen på global oppvarming. Men det kan være en farlig vei å gå hvis nasjoner ikke kutter CO2-utslippene sine, men heller overlater til ingeniørene å rydde opp i klimaproblemene.

– Du kan ikke overlate etikken til naturvitere og ingeniører, sier Richard Klein ved Stockholm Environment Institute.

Havkonvensjoner stopper i dag storstilt gjødsling av havet, men det finnes knapt internasjonale regler mot tiltak som endrer klimaet. Og når det var vanskelig å bli enige om klimatiltak i København, kan man tenke seg hvor vanskelig det blir å bli enige om hvem som skal kontrollere klimaet.

– Det er meget uheldig hvis klimamanipulering skjer uten at det finnes en form for global overvåkning av det, sier Blackstock.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.