KRAFT

Bekymret for ekstremt lave vannmagasin

Dersom fyllingsgraden fortsetter å reduseres i samme takt som tidligere, kan vi nå rekordlav fyllingsgrad allerede i mars, bekymrer fagforbundet Industri Energi.
Dersom fyllingsgraden fortsetter å reduseres i samme takt som tidligere, kan vi nå rekordlav fyllingsgrad allerede i mars, bekymrer fagforbundet Industri Energi. Bilde: Elizabeth Kjønø
Jannicke Nilsen
10. mars 2011 - 11:22

Ved utgangen av forrige uke var fyllingsgraden i norske vannmagasin på 24,8 prosent.

Gjennom uken gikk fyllingsgraden ned med 2,2 prosentpoeng, mot 2,9 prosentpoeng uken før, viser tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Sårbare

– Lavere forbruk og høyere import gjorde at nedgangen i magasinfyllingen var mindre sist uke enn i uke 8. Kraftsituasjonen er likevel stram, og vi er sårbare for feil i nettet, sier NVE-direktør Agnar Aas.

Hver uke i vinter har fyllingsgraden gått ned med mellom to og tre prosent, i de kaldeste ukene enda mer.

Den samlede fyllingsgraden i norske magasiner har aldri vært under 18 prosent.

Får konsekvenser

De lave nivåene gjør at Industri Energi er bekymret for hva som vil skje med strømforsyningen videre utover våren.

BEKYMRET: Are Tomasgard i Industri Energi mener energi og miljømyndighetene må få oversikt over konsekvensene. Industri Energi
– Det er grunn til bekymring. Situasjonen kan få konsekvenser på flere områder, også når det gjelder biomangfold og økosystemet i og rundt de regulerte vassdragene, sier Are Tomasgard i Industri Energi.

Dersom nedtrappingen fortsetter i samme tempo når vi vi rekordlavt nivå allerede i mars. Da er det fremdeles 4-5 uker igjen før snøsmeltingen i fjellene normalt kommer i gang og magasinene begynner å bli fyllt opp igjen, frykter Tomasgard.

Må kartlegge

Fagforbundet mener NVE og Direktoratet for naturforvaltning (DN) umiddelbart må gjennomføre et omfattende kartleggings og analysearbeid for å kartlegge hvilke konsekvenser de lave magasinnivårene har for det biologiske mangfoldet og økosystemet i og rundt vannkraft- og damanleggene.

– Etter vår mening vil det være uansvarlig å ikke innhente slik kunnskap nå når fyllingsgraden er så lav som den er, når det faktisk må forventes ennå lavere magasinfyllingsgrad utover våren, sier Tomasgard.

Finne årsak

Han etterlyser også svar på hvorfor energilandet Norge har kommet i en situasjon med så lav vannstand i magasinene som vi ser nå.

– At dette skjer i energilandet Norge som dekker en tredjedel av Europas energiforbruk virker noe underlig, mener Tomasgard.

Medianverdien for fyllingsgraden på tilsvarende tidspunkt for årene 1990 - 2007 var på 47,9 prosent og minimumsverdien 28,6 prosent.Les også:

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.