KRAFT

Bekymret for Bergens-kraft

PROTESTERER: Lokalt er det stor motstand mot kraftlinjer i fjordspenn over Hardangerfjorden. Turistforeningen vil nå utsette kraftlinja i tre år, men Statnett holder fast på at linjen trengs på grunn av forsyningssikkerheten i Bergen.
PROTESTERER: Lokalt er det stor motstand mot kraftlinjer i fjordspenn over Hardangerfjorden. Turistforeningen vil nå utsette kraftlinja i tre år, men Statnett holder fast på at linjen trengs på grunn av forsyningssikkerheten i Bergen. Bilde: Mona Sprenger
Kjetil Malkenes Hovland
11. jan. 2010 - 15:59

– Situasjonen i Bergen er noe anstrengt, sier Statnetts konserndirektør Auke Lont til Teknisk Ukeblad.

Han er bekymret for kraftforsyningen inn til Bergensområdet. Alle linjer går for fullt, og dersom det skjer et utfall er det ingen reservekapasitet.

– Som situasjonen er i dag går alle linjene inn mot Bergen for fullt. Hvis det da skulle skje noe med linjen så ville det ha konsekvenser for Bergen, sier Lont.

Agnar Aas i NVE (t.v.) Auke Lont i Statnett (t.h.) og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen møte om strømsituasjonen 11.01.10
– Som situasjonen er i dag går alle linjene inn mot Bergen for fullt. Hvis det da skulle skje noe med linjen så ville det ha konsekvenser for Bergen, sier Lont.MØTE OM STRØMSITUASJONEN: I dag møtte Statnett-sjef Auke Lont (t.h.) energiministeren og NVE-direktør Agnar Aas for å snakke om strømsituasjonen. Lont mener det trengs en ny kraftlinje inn til Bergensområdet. Kjetil Malkenes Hovland

Krever tre års utsettelse

Mandag møtte Den norske turistforening opp hos energiministeren med tre rapporter. De krever at Sima-Samnanger utsettes i tre år: Les saken her

Men Statnett går i motsatt retning. Konserndirektøren mener strømsituasjonen viser at det trengs flere kraftlinjer og forsterket elnett. Prisforskjellene er for tiden store mellom de ulike delene av landet.

– Det er bare noen enkelttimer prisen var veldig høy. Dette er ikke noe strukturelt, så det er håndterbart, sier Lont. – Men det understreker at det er behov for mer nett.

Jobber med flere linjer

Kraftlinjen Ørskog-Fardal på 420 kilovolt (kV) vil gi bedre utveksling mellom Sør-Norge og Midt-Norge. Sima-Samnanger på 420 kV vil gi bedre nett mot Bergensområdet.

– Vi i Statnett jobber både med Ørskog-Fardal og Sima-Samnanger. for å få bukt med disse varige prisforskjellene, så det er viktige prosjekter, sier Auke Lont.

Kristin Krohn Devold og Terje Riis-Johansen 11.01.10
– Vi i Statnett jobber både med Ørskog-Fardal og Sima-Samnanger. for å få bukt med disse varige prisforskjellene, så det er viktige prosjekter, sier Auke Lont.OVERREKKER RAPPORTER: Turistforeningens Kristin Krohn Devold overrakte i dag tre rapporter til energiminister Terje Riis-Johansen. De sier at Sima-Samnanger er ulønnsom, og at kraftlinjen bør utsettes. Kjetil Malkenes Hovland

– Hvor høye blir strømprisene framover?

– Vi kommenterer vanligvis ikke priser. Etter toppnivåene vi hadde i forrige uke har mer produksjon kommet fram, og forbrukerne har reagert. Vi har innført et nytt prisområde i sør som gir bedre flyt, så vi ser på prisen i dag at det er en form for normalisering, sier Lont.

SVC er ikke nok

– Hva sier du til turistforeningens rapporter om Sima-Samnanger som tar til orde for et SVC-anlegg som mest samfunnsøkonomisk lønnsomt, altså en oppgradering av dagens linje i dette området?

– Jeg har et veldig enkelt synspunkt slik situasjonen er i dag. Nå går linjene for fullt inn. Oppstår det et brudd i linjene inn mot Bergen får vi forsyningsproblemer. Det vil et SVC-anlegg ikke kunne bøte på, sier Lont.

– Hvorfor ikke?

Det hjelper ikke i en situasjon hvor linjene inn til området er fulle. Du må rett og slett ha en ekstra linje for å sikre det vi kaller «N minus 1»: Noe må kunne falle ut for at man skal kunne opprettholde god forsyningssikkerhet. Situasjonen i dag med fulle linjer gjør at hvis noe faller ut så påvirker det forsyningen i Bergen, og det syns vi ikke er akseptabelt, sier Lont.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.