KLIMA

Beijing innfører strømpatrulje

Stein Jarle Olsen
12. juni 2007 - 14:23

Beijing annonserte i går at byen vil innføre et 20 mann stort strømpoliti.

Patruljen skal dra rundt til store kontorbygninger, hoteller, skoler, shoppingsentre, supermarkeder og andre store bygninger og sjekke at strømforbruket er i tråd med nasjonale standarder.

Grønne leker

– Dette tiltaket er et ledd i myndighetenes mål om grønne olympiske leker, sier teamleder Huang Qian til den statskontrollerte avisen Xinhua.

Hovedsaklig skal strømpolitiet sjekke at air conditioning-anleggene ikke er satt til lavere enn 26 grader om sommeren eller høyere enn 20 grader om vinteren.

Hard straff

Og har kineserne temperaturer utenfor disse grensene, er straffen hard. Da blir de offentliggjort på nasjonal TV, i aviser og på radio, i tillegg til at de får en økonomisk straff.

Det finnes også en egen telefonlinje hvor folk kan ringe inn og navngi strømsløsere.

– Den raske hastigheten i den økonomiske utviklingen, økt urbanisering og økte levekår gir Beijing store utfordringer i strømsparing og økt effektivitet. Det å finne effektive og praktiske måter å beskytte klimaet på er alles plikt, sier borgermester Wang Qishan

Femårig plan

I en femårig plan som slutter i 2010, har Kina forpliktet seg til å kutte energiforbruket med totalt 20 % per enhet av brutto nasjonalprodukt. Dette tilsvarer 4 % per år, men forbruket falt med kun 1,23% i fjor.

Myndighetene har satt i verk strenge tiltak for å begrense energiforbruket. Blant annet blir firmaer som har lav produktivitet og høyt energiforbruk ofte stengt.

Det siste tiltaket er en landsdekkende reklamekampanje for å øke folks bevissthet rundt energiforbruket. Statistikken viser at Beijing siden 1998 har brukt 120 milliarder yuan (nesten 100 milliarder kroner) på tiltak for strømsparings- og klimatiltak.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.