T2

– Beholdt 80 millioner i miljøgebyr

Elretur mener Elkjøp i flere år har tatt et miljøgebyr som er vesentlig høyere enn de reelle kostnadene for innhenting, destruksjon og resirkulasjon av produkter.
Elretur mener Elkjøp i flere år har tatt et miljøgebyr som er vesentlig høyere enn de reelle kostnadene for innhenting, destruksjon og resirkulasjon av produkter. Bilde: Scanpix
8. feb. 2011 - 07:29

Elretur mener Elkjøp lurte kundene da de tok 80 millioner kroner for mye i miljøgebyr gjennom halvannet år.

– Dekket opp for de psykologiske prisene, svarer elektrokjeden.

Les også: Returselskaper kan miste godkjenning

– Moralsk knusende

Mellom oktober 2005 og mars 2007 tok Elkjøp et miljøgebyr som var vesentlig høyere enn de reelle kostnadene for innhenting, destruksjon og resirkulasjon av produkter, ifølge Dagens Næringsliv.

– Både etisk og moralsk er dette knusende. En stor aktør kan ikke gjøre slikt, sier administrerende direktør Stig Ervik i Elretur, som mener at Elkjøp ikke gjør noe ulovlig, men villeder forbrukerne.

Les også: Nordmenn dårlig på mobilretur

Én million kunder

Elkjøp og returselskapet Elretur møtes i disse dager i Oslo tingrett i en sak der elektrokjeden krever å få tilbakebetalt et forskudd på til sammen 40 millioner kroner etter å ha gått over til en annen returordning.

Elretur har svart med å anklage Elkjøp og datterselskapet Lefdal for å ha overfakturert én million kunder for til sammen 80 millioner kroner i miljøgebyr, mens de andre aktørene i ordningen reduserte miljøgebyrene med 25 prosent.

Les også: Miljøgebyr går ikke til elretur

– Beriket oss ikke

Elkjøp betegner utspillet som et svertegrep i den pågående rettssaken. De vedkjenner å ha beholdt de gamle gebyrene i perioden, men forklarer praksisen med knallhard konkurranse der aktørene ble tvunget til å holde «psykologiske priser».

– Vi beriket oss ikke. Marginene våre er ikke påvirket i perioden. Vi beholdt gebyrene for å dekke opp for det opparbeidede tapet forhandlerne hadde på grunn av de psykologiske prisene, sier miljødirektør Helge Aamotsbakken i Elkjøp Nordic.

Les også: Fullt innsamlingskaos for miljøfarlig avfall

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.