DATATELE

Bedre videoteknologi kunne avslørt Lommemannen

Trond Heggelund
25. mai 2007 - 07:00

Den beryktede Lommemannen er fotografert en rekke ganger av overvåkningskameraer flere steder i landet, men går fortsatt fri fra politiets klør.

Dette er en voksen mann som siden 2000 har reist rundt over store deler av Sør-Norge og begått meget grove seksuelle overgrep mot mindreårige gutter. Han er en klassisk serieforbryter, hevder politiet.

Men til tross for mange bilder fra videoveråkningskameraer, lang etterforsking og mye medieomtale, kjenner politiet fortsatt ikke identiteten til denne personen.

Tier

- Det er ingen som sier det høyt, men dette skyldes at de såkalte ”bildebevisene” av Lommemannen ikke holder teknisk mål. Oppløsningen på bildene er rett og slett for dårlig til å kunne identifisere overgriperen. Lommemannen kunne vært tatt for lenge siden dersom ikke så mange bedrifter og organisasjoner hadde kjøpt kjipt videoutstyr, sier daglig leder Tom Sjølie i sikkerhetsselskapet Warden som leverer videoovervåkningsutstyr.

Tom Sjølie er ingen hvem som helst i sikkerhetsbransjen. Han har tidligere vært sjef for dataetterforskningsselskapet Vogon Internationals avdeling i Norge. Sjølie har også tidligere jobbet for dataredningsselskapet IBAS på Kongsvinger.

Bekrefter dårlig kvalitet

- Det er riktig at overvåkningsbildene vi har fått inn av Lommemannen ikke er gode nok til at vi har kunnet avsløre han. Men det betyr ikke at vi har gitt opp etterforskningen. Vi får stadig inn tips og bilder - og før eller siden så tar vi han, sier politioverbetjent Håvard Aksnes i Kripos.

Aksnes er kjent som en av Norges dyktigste etterforskere, og har blant annet oppklart mange drapssaker.

- Mange av de bildene av Lommemannen som Kripos har offentliggjort er tre – fire år gamle. Bildene er tatt med VHS-teknologi. De er dessuten ikke fra videofilm, men er stillbilder som er tatt i en serie. Dette gjør det vanskelig når vi skal forstørre opp eksempelvis ansiktet til gjerningsmannen, sier Aksnes.

Digital redningsplanke?

Han forteller at Kripos har fått inn nytt materiale som er tatt opp med digital videoteknologi, men at heller ikke dette holdt mål slik at en identifisering og pågripelse Lommemannen kunne foretas.

Du har kanskje hørt den gamle vandrehistorien om mannen som står på Den røde plass i Moskva, og at amerikanske spionsatellitter kan se hva russeren leser på førstesiden av Pravda? Så utrolig god og sylskarpe blir videobildene. Dette har i årevis blitt hevdet av forsvarsfolk og andre som mener de har peiling på den slags.

Mye gammelt utstyr

Men dersom videoovervåkningsteknikken er kommet så utrolig langt, hvorfor klarer ikke norske bedrifter og politi å se hvem er på overvåkningsbilder – der objektet er cirka 10 meter unna?

- For å si det litt humoristisk; Forskjellen er vel at de militære ikke kjøper inn sitt videoovervåkningsutstyr på Elkjøp eller andre billigkjeder. Min erfaring er at det er mye gammelt og dårlig videoovervåkningsutstyr i omløp i det norske bedriftsmarkedet. Det svekker utvilsomt sikkerheten. Jeg er ingen teknisk ekspert på videoteknologi, men det er klart at vi i Politiet ser frem til at det nå kommer bedre overvåknings- og detekteringsutstyr som gjør at personer som Lommemannen og andre kjeltringer lettere kan tas, sier Håvard Aksnes.

IP gir godt resultat

- I et to til fem års perspektiv så tror jeg fortsatt at mange norske videoovervåkningsanlegg består av analogt utstyr. Vi opplever at kundene ønsker å benytte seg av en kombinasjon av både analogt og digitalt utstyr. I en overgangsfase kan kanskje dette være fornuftig, men det er nå en gang slik at digitale kameraer og lagringsutstyr gir bedre bildeskarphet enn det analoge. Det nye er at IP blir bæreren for mye av videoovervåkningsutstyr. Det gir bedre resultat enn mye av det overvåkningsutstyret som er i norske bedrifter i dag, sier Tom Sjølie i Warden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.