ARBEIDSLIV

Bedre utstyr på sykehus

EFFEKTIVT: Tønne vil åpne for mer intensivt bruk av sykehusutstyr, både på operajonssaler og på laboratorier. Arkivfoto
EFFEKTIVT: Tønne vil åpne for mer intensivt bruk av sykehusutstyr, både på operajonssaler og på laboratorier. Arkivfoto

Håpet er at dette skal gi raskere og bedre behandling. Endring i sykehusenes eierstruktur og opprettelse av egne helseforetak gir helt nye muligheter for utstyrsinvesteringer i norske sykehus.

Helseforetakene vil få det samme regelverk vedrørende investeringer som vanlige norske bedrifter. Dermed forlater sykehusene kontantprinsippet, som betyr at utstyret har blitt avskrevet den dagen det har blitt anskaffet.

– Kapitalen skal håndteres som den innsats- og kostnadsfaktor den er, uttalte helseminister Tore Tønne i et foredrag i Den Polytekniske Forening.

Mangler insentiv

Han legger til: – Dette er en meget viktig forutsetning når vi snakker om effektivisering i helsevesenet. Med dagens organisering finnes ikke økonomiske insentiv til å effektivisere bruken av kapital, for eksempel dyrt utstyr i sykehusene. Kapitalen representerer ingen kostnad, derfor er det heller ingen kostnad forbundet med å la den stå ubrukt. Personalet derimot, er en kostnad. Og personalet er det viktig å utnytte maksimalt. Men hva med kapitalen? Det er da ingen grunn til å synes synd på en røntgenmaskin.

Tønne håper på denne måten at alt i sykehussektoren kan bli brukt bedre og mer effektivt. Han vil ikke at departementet skal detaljstyre sykehusene. – Det må være opp til sykehusets ledelse og styrene i helseforetakene. Det må bli slutt på detaljstyring fra Stortinget.

Positiv

Direktør Yngve Stålstrøm i Gambro Norge AS er svært positiv til at det åpnes for andre finansieringsformer på utstyr til sykehusene.

– Endelig ser det ut til at det vil være mulig å få en sammenheng mellom kapitalbehovet og utstyrets levetid. Alt for mye medisinsk teknisk utstyr er gått ut på dato.

Gambro er en av de ledende leverandørene av slikt utstyr til norsk sykehusvesen.

– Vi som leverandører kan nå bidra på helt nye måter. For vår del kan vi godt tenke oss flere fleksible ordninger når det gjelder betaling for utstyr. En måte kan være å betale en pris pr. bruk av apparater. Slik kan vi inkludere forbruksmateriell i tillegg til avskrivningen på utstyret.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.