ARBEIDSLIV

Bedre utstyr på sykehus

19. apr. 2001 - 14:28

Håpet er at dette skal gi raskere og bedre behandling. Endring i sykehusenes eierstruktur og opprettelse av egne helseforetak gir helt nye muligheter for utstyrsinvesteringer i norske sykehus.

Helseforetakene vil få det samme regelverk vedrørende investeringer som vanlige norske bedrifter. Dermed forlater sykehusene kontantprinsippet, som betyr at utstyret har blitt avskrevet den dagen det har blitt anskaffet. – Kapitalen skal håndteres som den innsats- og kostnadsfaktor den er, sa helseminister Tore Tønne i et foredrag i Den Polytekniske Forening nylig.

Mangler insentiv

Han la til: – Dette er en meget viktig forutsetning når vi snakker om effektivisering i helsevesenet. Med dagens organisering finnes ikke økonomiske insentiv til å effektivisere bruken av kapital, for eksempel dyrt utstyr i sykehusene. Kapitalen representerer ingen kostnad, derfor er det heller ingen kostnad forbundet med å la den stå ubrukt. Personalet derimot, er en kostnad. Og personalet er det viktig å utnytte maksimalt. Men hva med kapitalen? Det er da ingen grunn til å synes synd på en røntgenmaskin.

Tønne håper på denne måten at alt i sykehussektoren kan bli brukt bedre og mer effektivt. Han vil ikke at departementet skal detaljstyre sykehusene. – Det må være opp til sykehusets ledelse og styrene i helseforetakene. Det må bli slutt på detaljstyring fra Stortinget.

Positiv

Direktør Yngve Stålstrøm i Gambro Norge AS er svært positiv til at det åpnes for andre finansieringsformer på utstyr til sykehusene. – Endelig ser det ut til at det vil være mulig å få en sammenheng mellom kapitalbehovet og utstyrets levetid. Alt for mye medisinsk teknisk utstyr er gått ut på dato, sier Stålstrøm til Teknisk Ukeblad.

Gambro er en av de ledende leverandørene av slikt utstyr til norsk sykehusvesen. – Vi som leverandører kan nå bidra på helt nye måter. For vår del kan vi godt tenke oss flere fleksible ordninger når det gjelder betaling for utstyr. En måte kan være å betale en pris pr. bruk av apparater. Slik kan vi inkludere forbruksmateriell i tillegg til avskrivningen på utstyret.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.