IKT

Bedre tyverialarm

SKURKEFANGER:På Steen & Strøm Magasin i Oslo bør du helst ha betalt for varene når du skal passere en av disse alarmbøylene.
SKURKEFANGER:På Steen & Strøm Magasin i Oslo bør du helst ha betalt for varene når du skal passere en av disse alarmbøylene.
22. nov. 2005 - 11:45

Tradisjonell radiofrekvenbasert produktmerking er ikke alltid like pålitelig.

Tyvene putter varene i bagger dekke av aluminiumsfolie, eller skjuler de i en fuktig håndfatle eller en våt håndduk.

Det er nok til å lure alarmbøylene i utgangen av butikken. Til og med en handlevogn av stål er nok til å hindre at den passive RF-brikken svarer.

I følge tall fra Handels- og servicenæringens Hovedorganisasjon så koster svinnet i norske butikker fire milliarder kroner, eller 1.42 prosent av den totale omsetningen.

Løsning

ADT mener de har funnet løsningen. De har utviklet en ny teknologi som kalles AM (Akusto Magnetisk).

Akusto i denne sammenhengen betyr ikke at det dreier seg om lyd, men at radiosignalet sendes med en frekvens på bare 58Hz.

Når en slik brikke passerer gjennom en todelt alarmbøyle, setter den ene bøylen en av tre metallremser i svinging gjennom radiopulser.

Når senderen stopper, fortsetter svingingen i remsen lenge nok til å indusere et lite radiosignal som kan oppfattes av den andre bøylen.

Denne teknologien gjør det mye vanskelig å skjerme signalene. Her holder det ikke med et lag aluminiumsfolie. Eller en våt klut. Her må det svært mye mer til, noe som gjør skurkenes hverdag betydelig vanskeligere.

Steen & Strøm

Steen & Strøm Magasin i Kongens gate i Oslo, som nå renoveres, skal bruke ADTs AM-teknologi for varesikring. Forlater du butikken med en stjålet gjenstand, blir du tatt bilde av.

Bildet sendes øyeblikkelig til vekterens PDA sammen med alarmen om hvor tyveriet har skjedd.

En annen viktig egenskap er at brikkene kan reaktiveres ved senere bruk. I fremtiden vil mange varer komme med slike brikker innebygget, men de vil bli deaktivert ved kjøp. Hvis kunden skal bytte varen kan den ganske enkelt reaktiveres og henges tilbake i hyllene

Teknologien kan på mange måter høres ut som RFID, men det er et par ulikheter. Den er billigere, men gir ikke samme informasjonsmengde som en slik brikke. Det siste trengs heller ikke til varesikring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.