NETTARKIV

Bedre TV med lysdioder

Det er ingen tvil om at plasmaskjermer til nå har hatt overtaket på kontrast.

Svart som natten

Ingen har slått den på svartnivå som jo er selve grunnfjellet man måler kontrasten fra.

LCD-skjermer er fine greier, men de har tross alt et intenst baklys i form av en liten ”skog” av tynne lysstoffrør. Dessverre er ikke de enkelte pikslene helt lystette, så når det skal være svart og alle pikslene skal stenge for baklyset, så lekker det ofte nok igjennom til at bildet blir ”lysesvart”.

Løsningen så langt har vært å innføre det som kalles dynamisk kontrast. Det har gått ut på å dempe baklyset når det er mørke scener i bildet.

For at ikke de eventuelle lyse partier i de mørke bildene skal bli het borte gjør bildebehandlingen dem enda lysere, så de slipper gjennom mer av det sparsomme baklyset. Smart, men nå kommer noe enda smartere.

Over til LED

Ved å erstattet gitteret av lysstoffrør med små LED-lamper er det mulig å styre dem på en mye bedre måte.

I stedet for å justere baklyset på hele flaten og manipulere med bildet, kan LED-lampene justeres individuelt.

Det betyr at de kan lyse for fullt der det skal være mye lys i bildet, og skrus helt av der det skal være helt mørkt. På den måten er det mulig å justere baklyset mye bedre i forhold til behovene i scenene.

Slike TV-er oppgis gjerne med kontrastnivå bokstavelig talt i megaklassen. Vi har sett både 1 og 2 millioner til en.

Vi kan garantere at det ikke finnes noe øye i verden som kan se forskjell på 1 eller 2 millioner til 1, så her er det bare å skryte i vei. Det som derimot er helt sant er at de nye LED-modellene har et fenomenalt kontrastnivå. Mye bedre enn TV-er med lysstoffrør med vanlig dynamisk kontrast.Hvitt eller RGB

Philips og Samsung har lansert nye toppmodeller med dynamisk kontrast basert på hvite LED-baklys, men Sony har strukket strikken enda litt til. De bruker fargede LED-er i stedet.

Det kan kanskje høres rart ut, men ved å bruke grupper av røde, grønne og blå LED-lamper oppnår de to ting. På full guffe gir disse gruppene et enda hvitere lys enn hvite LED-er.

I tillegg gir de et større fargeområde og bidrar til at TV-en kan gjengi flere farger enn de med hvit bakgrunnsbelysning.

Les mer om: