ENERGI

Bedre strøm med vind og hydrogen

14. aug. 2006 - 15:00

Høye kostnader og lav energieffektivitet gjør at det er lenge til hydrogen kan bli vanlig som energibærer i kraftproduksjonen.

Men ventetiden kan bli kortere på avsidesliggende steder med gode vindforhold og svake kraftnett – det vil si der hvor det blir spenningsvariasjoner i strømnettet på grunn av fluktuasjoner fra vindturbiner.

Kombilønnsomt

Kombinasjonen vind-hydrogen kan være økonomisk forsvarlig på enkelte øyer allerede i løpet av et par år.- Vind-hydrogensystemer til øysamfunn er et nisjefelt som kan bli det første området hvor det er god økonomi i å bruke hydrogen som energibærer til kraftforsyning. Det betyr at slike systemer kan få en mulighet i en tidlig fase av hydrogenepoken, særlig på avsidesliggende steder hvor det er mye vind og høy energipris, sier Jørgen Selmer Thon, prosjektleder i Statkraft.

FoU-støtte

Statkraft fullførte nylig et treårig forskningsprosjekt som fikk 2,3 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådets RENERGI-program.

Hensikten var å kartlegge mulighetene og begrensningene med elektrolysører i vind-hydrogensystemer for små frittstående anlegg og anlegg tilknyttet svake nett.

Testet

Et lite testanlegg ble bygd opp hos SINTEF i Trondheim, med en elektrolysør fra Hydrogenics.

- Støtten fra Forskningsrådet var utløsende for prosjektet, og var særlig viktig for å få bygd opp testlaboratoriet, forteller, Ragne Hildrum, leder for hydrogenprogrammet i Statkraft.

Diesel-alternativ

Alternativene til vind-hydrogen på isolerte steder er å kombinere vindturbiner med dieselgeneratorer, batterier eller solpaneler, eller å bare kjøre med dieselgeneratorer.

Du kan også bygge kraftkabler eller kraftledninger fra sentrale anlegg.

Vind-hydrogen har den fordelen at det kun benyttes fornybar, miljøvennlig energi.

Norsk Hydro har jobbet med kombinasjonen vind og hydrogen i flere år. I 2004 starta testing med et anlegg på Utsira. Les mer om det her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.