Bedre solceller med nanoteknologi

HETT: Markedet for solcellepanel øker fortsatt. Norske aktører henger med. (Bilde: colourbox.com)
BILLIGERE: Solceller integrert i bygningsfasader, som her på Elektrobygget på NTNU, kan bli enda mer aktuelt når solcellepanelene blir billigere og billigere. (Bilde: NTNU)
  • Industri

– Bevilgningen sikrer vår ledende posisjon innen solcelleforskning i Norge, sier seksjonsleder Arve Holt.

Prosjektet heter "Thin and highly efficient silikon-based solar cells incorporating nanostructures", og representerer et viktig løft for IFEs solcelleaktiviteter.Høyere virkningsgrad

Målet med prosjektet er å utvikle ny teknologi og nye, nanostrukturerte materialer for solceller med en betydelig høyere virkningsgrad enn man oppnår i dag.

Ved å ta i bruk slike materialer kan man i prinsipp legge til rette for en klart bedre utnyttelse av alle energiene i solspekteret enn dagens solceller gjør.Tredje generasjon

Denne type teknologi kalles gjerne tredje generasjon solceller og er et stort og aktivt forskningsfelt verden rundt.

Finansieringen vil blant annet bli brukt til å kjøpe inn nytt, avansert vitenskapelig utstyr samt å opprette flere stipendiater og post.doc. stillinger.

– Dette er det desidert største prosjektet vi har hatt innenfor området solenergi hittil, sier Holt. – Prosjektet betyr svært mye for IFE, og gjør at vi får ro til å bygge opp kompetansen på området samt gjøre nødvendige investeringer i avansert utstyr.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå