ARBEIDSLIV

Bedre regelverk

9. mai 2001 - 11:15

Den nye kjemikalieforskriften som gjelder fra 5. mai, har krav som kan hjelpe arbeidsgiver og enkeltmannsforetak i arbeidet med å fjerne risikoen for helseskade på grunn av kjemikalier. Den gjør ni gamle forskrifter overflødige. Etaten opplyser i en pressemelding at den regner med at bortimot 300.000 arbeidstakere jevnlig er i nærkontakt med helsefarlige kjemikalier.

Kjemikalieforskriften stiller strenge krav om at arbeidsgiver og enkeltmannsforetak skal skaffe seg fullstendig oversikt over hvilke kjemikalier som brukes i bedriften, og hvordan disse skal håndteres for at arbeidsmiljøet skal være fullt forsvarlig.

Kjemikalieforskriften gjennomfører et EF-direktiv om arbeid med kjemikalier. Det betyr at Norge får noenlunde lik lovgivning på dette området som andre land i EU/EØS-området.

Arbeidstilsynet har laget en utredning om konsekvensene av å innføre kjemikalieforskriften. Den samfunnsmessige gevinsten ved å forebygge helseskader som skyldes uforsvarlig bruk av kjemikalier i arbeidslivet, er anslått til 3,5 milliarder kroner i året. Dette forutsetter at regelverket blir fulgt. Bedriftenes kostnader for å gjennomføre tiltakene, beløper seg til 228 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.