PRODUKSJON

Bedre produksjonskalkyler

12. des. 2000 - 07:30

Etter fire års arbeid og et ukjent antall millioner dollar i innsats har forskere utviklet en programvare for sanntids geometrisk og strukturmessig iterering – egentlig en automatisert konstruksjonsoptimalisering.

En ting er å bygge opp en geometrisk modell basert på tall, og å analysere den i et strømningsprogram. En helt annen ting er samtidig å beregne styrken i strukturen, foreta endringer i form og struktur, og få stadig nye resultat. Dette er nyheten professorene Malcolm Bloor og Mike Wilson ved University of Leeds (UoL) sammen med NASAs Langley Research Center i USA står bak.

Foreløpig kalles det hele bare for PDE/CAD, hvilket kommer av uttrykkene for de beregnings- og presentasjonsteknikker som er aktuelle: Partial Differential Equations og Computer-aided Design.

Det er allerede demonstrert hvordan metoden kan beskrive og optimalisere kompliserte geometrier og strømningsforløp, aktuelle for blant annet skipsskrog, forbrenningsmotorer, propeller og gassturbiner.

Professor Bloor har samarbeidet med polymerutviklingsgruppen ved UoL om drastisk optimalisert tynnveggede komposittkonstruksjoner. En annen spennende utviklingsretning er studier/simuleringer av menneskehjertets funksjon, til støtte for medisinsk forskning.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.