FORUM

Bedre og billigere IT med virtualisering

2. des. 2007 - 15:15

ENERGI: Strømsparing er blitt et viktig konkurransefortrinn som gir bedre omdømme, lavere kostnader og høyere effektivitet. På IT-siden gir servervirtualisering stor og rask gevinst.

Servere, lagring og datarom er IT-systemenes største strømtyv. Virtuelle miljøer bruker mindre strøm og har gunstig innvirkning på miljøet. Med virtualisering kan en bedrift spare opp til 40 prosent på administrasjon, og utnytte investert utstyr opp til 25 prosent mer, viser våre tall.

Med virtualisering deler man opp en fysisk server i flere kunstige underservere. Alternativet er å anskaffe nye fysiske servere når trafikken øker eller man legger inn nye applikasjoner. Opp til 90 prosent av serverkapasiteten kan utnyttes, mot mellom 20 og 30 prosent i tradisjonelle fysiske servere. Man sparer mange kroner i strøm til servere som går på tomgang.

Virtuelle servere i en boks tar mindre plass, drar mindre strøm, produserer mindre varme, har lavere kjølebehov og er enklere å drifte enn flere fysiske maskiner. Vedlikehold, oppgradering og administrasjon driftes i et felles webgrensesnitt. Systemet er basert på åpen kildekode, og støtter maskinvare fra flere leverandører.

Kapasitet kan flyttes mellom virtuelle servere. Den ene dagen kan man kjøre med tre servere, den neste med 30 uten nye installasjoner. Det er viktig i en foranderlig hverdag.

Man kan kjøre flere operativsystemer i samme system. Virtualiseringsløsninger kjører effektivt i blandede miljøer – Intel, AMD eller IBMs Power. Virtualiseringsløsninger fra VMware, Microsoft eller andre går godt sammen med IBMs. Virksomheten får et mer fleksibelt datamiljø. IT-strukturen blir mer enhetlig og oversiktlig.

Virtualiseringsbrukerne sparer på innkjøp og drift. De ansatte i IT-avdelingen kan konsentrere seg mer om utviklingsoppgavene. Det viser erfaringen fra et stort norsk sykehus som gikk fra 50 fysiske servere til en virtuell løsning. Det er viktig å ta med seg når eller hvis budsjetter strammes til.

Anders Nohre-Walldén, markedssjef IBM Systems og energievangelist

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.