T2

Bedre kamera og GPS-løsning på mobilen De siste trendene fra Mobile World Congress

Trond Heggelund
25. feb. 2008 - 10:52

Dette er Mobile World Congress

  • Mobile World Congress i Barcelona er både en kongress for verdens mobilbransje og en kjempestor utstilling om de siste telefonene, trendene og teknologiene som vil endre din mobilhverdag.
  • Tidligere het arrangementet 3GSM World Congress og var i Cannes, Frankrike.
  • Nærmere 60 000 mennesker besøkte årets kongress, som som gikk av stabelen 11. til 14. februar.
  • 2 700 pressefolk dekket gigantarrangementet, som likevel blir kalt Lille-CeBIT, ettersom mye av det som blir vist fram i Barcelona skal også stilles ut på CeBIT i Hannover 4. til 9. mars.

1. Finn lettere fram

Finner du ikke veien til hotellet? Hvor er nærmeste bank, restaurant eller politistasjon? Med GPS på mobilen og kartløsninger på mobilen vil dette gjøre det lettere å finne veien raskt fram til målet du har pekt deg ut. Mobile World Congress viste at mange mobiltelefoner vil ha inne bygget avanserte GPS/kart-løsninger.

Det er verd å merke seg at enkelte separate GPS-mottakere får nå ”mobiltelefonfunksjon”. Forvirret? Dersom du trenger en avansert lokaliseringsmaskin så kjøp en ordinær GPS-mottaker. Men dersom du ønsker å finne frem i byer og tettsteder kan en inne bygget GPS-løsning i mobiltelefonen være et godt nok alternativ, ikke mist prissmessig. Mobil-GPS-ene, dersom vi kan kalle dem det, er foreløpig light-versjoner av hva en ordinær GPS-mottaker kan gjøre for deg.

Liker du Google Maps og vant til å bruke dette? Det er gledelig at dette og lignende kartprogrammet nå kommer på mobilen.2. Trykk på skjermen

Trykkfølsomme skjermer er noe som først kom på PDA-er (personlige dataassistenter og lommedatamaskiner), samt på tablet-PC-er. Nå kommer dette for fult også på mobiltelefoner, men da i første rekke på såkalte smartphones, som har mange flere programmuligheter enn ordinære mobiltelefoner.

Det er ikke uten grunn til at Apples iPhone har blitt en så stor salgssuksess i USA. Mye av forklaringen er trykkfølsom skjerm kombinert med et utrolig bra menyvalg og intuitivt brukergrensesnitt.

Selv om enkelte mobilmodeller som HTC Touch, Samsung Armani-mobilen og LG Prada allerede har trykkfølsomme skjermer, kommer nå det en rekke nye andre mobiltelefoner med trykkfølsomme skjermer.

Et analysebyrå har spådd at det kommer til å selges cirka 100 millioner mobiler med trykkfølsomme skjermer i år.3. Enklere brukergrensesnitt

Med trykkfølsomme skjermer på mobiltelefoner kan produsentene også lage et nytt og forbedret brukergrensesnitt. På Mobile World Congress ble det vist en rekke forskjellige menyvalg og PC-lignende brukergrensesnitt. Det er helt klart at mobilprodusentene vil kopiere suksessen Apple har hatt med iPhone.

Google har eksempelvis utviklet et slikt brukergrensesnitt som heter Android. Mobilprodusenten HTC har eksempelvis uttalt at de vil lansere telefoner med dette operativsystemet i løpet av et halvt år.

Men Nokia, Samsung, Sony Ericsson og Motorola vil ikke sitte stille på gjerdet når det intuitive ikoner og menyer som er enkle å håndtere. Under Mobile World Congress sa de alle at de skal forbedre menyvalget slik at det vil gi en bedre brukeropplevelse.4. Bedre kamera og mer lagring

Det å ta foto med mobiltelefonen har så langt gitt dårlige, til dels uskarpe og smågrumsete bilder. Men til MMS-bruk har de vært helt greie. Mobile World Congress viste for alvor at nå vil mobilprodusentene for alvor at nå vil gå i strupen på kompaktkameraprodusentene ved å lage bedre kamera i mobiltelefonene.

For å få dette til har de utrustet toppmodellene med optisk autofokus, bedre objektiver og større lagringskapasitet. Nytt er det også at flere av de nye mobiltelefonene får bedre blitz, noe soim har vært et ankepunkt frem til nå.

Noen av disse mobilløsningene er faktisk fult på høyde med det som selges av kompaktkamera og derfor trenger du ikke å kjøpe to dingser – altså kompaktkamera og mobiltelefon – men neste gang kjøpe en mobiltelefon med en god kameraløsning innvendig. Foreløpig er disse dyre (fra 4000 til 6000 kroner), men mobilbransjen regner med at prisene vil gå ned neste år.

I fjor var det kameramobiler som kunne ta bilder på opptil 3,2 megapiksler. Mot slutten av fjoråret hadde toppmodellene bildebrikker på fem megapiksler. I år vil flere mobiltelefoner få bildebrikker med åtte megapiksler. Noen av disse vil ha Cmos-sensor med forbedret bildekvalitet.5. Projektor på mobilen

Du har tatt verdens beste mobilbilde og vil gjerne vise dette til svigermor eller kjæresten. Da kan du enten vise bildet på den lille mobilskjermen eller så kan du overføre bildet til en PC for å vise det noe større på dataskjermen.

På Mobile World Congress viste en del av de store mobilprodusentene, med Samsung i spissen, fram projektorløsninger for mobiltelefoner. Samsung har laget en mobilprojektor som folk kan ha med deg, men denne er foreløpig bare en prototyp.

Samsung og andre mobilprodusenter mener at projektor inne bygget i mobiltelefonen vil komme neste år, og at dette vil bedre folks opplevelse av mobilbilder. Det de ikke snakker så høyt om er at en projektor inne bygget i mobiltelefonen vil tappe batteriet i mobilen ganske raskt for strøm, men dette vil de kanskje finne en løsning på.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.