Bedre kamera og GPS-løsning på mobilen De siste trendene fra Mobile World Congress

BÆRBAR FILM: Nye kodeker gjør at film på mobilen går smertefritt, i hvert fall teknologisk. Mobilen er fra HTC. (Bilde: Trond Heggelund)
VENDBAR: Video, film og TV på mobilen gjør at mange av de nye japanske mobiltelefonene er utrustet med vendbar skjerm. Denne trenden kommer snart til Europa og Norge. (Bilde: Trond Heggelund)
MOBIL LYSBILDEFRAMVISER: Samsung viste fram en projektorløsning som kan kobles sammen med mobiltelefonen. Dette er en prototyp, men den Sør-Koreanske produsenten mente at slike løsninger vil bli inne bygget i mobilene fra neste år. (Bilde: Trond Heggelund)
ENORMT OMRÅDE: Til tross for at Mobile World Congress (og messen) er midt inne i Barcelona by, så er det et enormt område de nesten 60 000 besøkende måtte ha tilgjengelig. Det er ikke uten grunn at messedelen blir kalt Lille-CeBIT, etter verdens stæørste forbrukermesse i Hannover (åpen 4. til 9. mars). (Bilde: Trond Heggelund)
VANNSIKKER: At mobiler tar skade av vann, kola, øl og andre vesker vet du sikkert. Japansske NTT Docomo viste fram en vannsikker mobil som du kan drukne om du vil. (Bilde: Trond Heggelund)
ÅRETS FEDON LINDBERG-MOBIL: Telefonene blir bare slankere og slankere. Denne japanske foldemobilen er bare xx millimeter tykk, noe som skal være verdensrekord. (Bilde: Trond Heggelund)
IPHONE-KLONING: Brukergrensensittet og menyvalget på nye mobiler blir heldigvis bedre. Her ser du hva LG har fått til. (Bilde: Trond Heggelund)
FREMTIDEN ER NÅ: De mange messehallene i Barcelona var fylt opp av nye mobiltelefoner, samt nesten 60 000 kongressdeltagere, fagfolk og mobilnerder fra hele verden. (Bilde: Trond Heggelund)
TA MED DEG SKRIVEREN: En ny type "mobil"-skriver ble vist fram under Mobile World Congress. Panasonic mener at en slik bør finnes på en hver hytte, fritidsbolig eller i bilen på ferie... (Bilde: Trond Heggelund)
BLÅTANN - PÅ ARMEN: Sony Ericsson har tro på at klokker skal ha inne bygd Bluetooth-funksjon som kan kommunisere med mobilen. Klokkene er fine, men veier mye mer enn normale ur. (Bilde: Trond Heggelund)
SE MEN IKKE RØRE: Samsung ville ikke at noe kongressdeltagere skulle ta i deres konseptmobil som er utviklet sammen med danske Bang Olufsen. (Bilde: Trond Heggelund)
SÅPA DI: Motorola har lansert U9, som er en musikkmobil som skal ta over etter den tidligere ROKR-modellen. Designet er glattpolert! (Bilde: Trond Heggelund)
KLAR FOR 4G: Japanske NTT Docomo som har kommet lengst i verden med fjerde generasjons mobiletelefoni (4G) og lynrask internettaksess mener at de nye mobiltelefonene skal se slik ut. (Bilde: Trond Heggelund)
EKSTRATREKNING: Det er ekstrautstyret som skiller amatørene fra profffene, mener Samsung, som har laget en helt ny kolleksjon av duppeditter til din mobiltelefon. (Bilde: Trond Heggelund)
HAR DU ZETT: Nye multimediatjenester som eksempelvis TV på mobilen gjør at mobiltelefonene får helt nytt utseende og funksjonalitet, slik som i dette tilfellet fra ZTE. (Bilde: Trond Heggelund)
GULLET DITT: Dersom du liker å skille deg litt ut fra mengden og har en stinn lommebok, så kan disse Bluetooth-håndfrisettene fra Motorola være noe for deg. Prisen er ikke kjent, men dyrt blir det, hevder den amerikanske mobilprodusenten. (Bilde: Trond Heggelund)
  • t2

Dette er Mobile World Congress

  • Mobile World Congress i Barcelona er både en kongress for verdens mobilbransje og en kjempestor utstilling om de siste telefonene, trendene og teknologiene som vil endre din mobilhverdag.
  • Tidligere het arrangementet 3GSM World Congress og var i Cannes, Frankrike.
  • Nærmere 60 000 mennesker besøkte årets kongress, som som gikk av stabelen 11. til 14. februar.
  • 2 700 pressefolk dekket gigantarrangementet, som likevel blir kalt Lille-CeBIT, ettersom mye av det som blir vist fram i Barcelona skal også stilles ut på CeBIT i Hannover 4. til 9. mars.

1. Finn lettere fram

Finner du ikke veien til hotellet? Hvor er nærmeste bank, restaurant eller politistasjon? Med GPS på mobilen og kartløsninger på mobilen vil dette gjøre det lettere å finne veien raskt fram til målet du har pekt deg ut. Mobile World Congress viste at mange mobiltelefoner vil ha inne bygget avanserte GPS/kart-løsninger.

Det er verd å merke seg at enkelte separate GPS-mottakere får nå ”mobiltelefonfunksjon”. Forvirret? Dersom du trenger en avansert lokaliseringsmaskin så kjøp en ordinær GPS-mottaker. Men dersom du ønsker å finne frem i byer og tettsteder kan en inne bygget GPS-løsning i mobiltelefonen være et godt nok alternativ, ikke mist prissmessig. Mobil-GPS-ene, dersom vi kan kalle dem det, er foreløpig light-versjoner av hva en ordinær GPS-mottaker kan gjøre for deg.

Liker du Google Maps og vant til å bruke dette? Det er gledelig at dette og lignende kartprogrammet nå kommer på mobilen.

2. Trykk på skjermen

Trykkfølsomme skjermer er noe som først kom på PDA-er (personlige dataassistenter og lommedatamaskiner), samt på tablet-PC-er. Nå kommer dette for fult også på mobiltelefoner, men da i første rekke på såkalte smartphones, som har mange flere programmuligheter enn ordinære mobiltelefoner.

Det er ikke uten grunn til at Apples iPhone har blitt en så stor salgssuksess i USA. Mye av forklaringen er trykkfølsom skjerm kombinert med et utrolig bra menyvalg og intuitivt brukergrensesnitt.

Selv om enkelte mobilmodeller som HTC Touch, Samsung Armani-mobilen og LG Prada allerede har trykkfølsomme skjermer, kommer nå det en rekke nye andre mobiltelefoner med trykkfølsomme skjermer.

Et analysebyrå har spådd at det kommer til å selges cirka 100 millioner mobiler med trykkfølsomme skjermer i år.

3. Enklere brukergrensesnitt

Med trykkfølsomme skjermer på mobiltelefoner kan produsentene også lage et nytt og forbedret brukergrensesnitt. På Mobile World Congress ble det vist en rekke forskjellige menyvalg og PC-lignende brukergrensesnitt. Det er helt klart at mobilprodusentene vil kopiere suksessen Apple har hatt med iPhone.

Google har eksempelvis utviklet et slikt brukergrensesnitt som heter Android. Mobilprodusenten HTC har eksempelvis uttalt at de vil lansere telefoner med dette operativsystemet i løpet av et halvt år.

Men Nokia, Samsung, Sony Ericsson og Motorola vil ikke sitte stille på gjerdet når det intuitive ikoner og menyer som er enkle å håndtere. Under Mobile World Congress sa de alle at de skal forbedre menyvalget slik at det vil gi en bedre brukeropplevelse.

4. Bedre kamera og mer lagring

Det å ta foto med mobiltelefonen har så langt gitt dårlige, til dels uskarpe og smågrumsete bilder. Men til MMS-bruk har de vært helt greie. Mobile World Congress viste for alvor at nå vil mobilprodusentene for alvor at nå vil gå i strupen på kompaktkameraprodusentene ved å lage bedre kamera i mobiltelefonene.

For å få dette til har de utrustet toppmodellene med optisk autofokus, bedre objektiver og større lagringskapasitet. Nytt er det også at flere av de nye mobiltelefonene får bedre blitz, noe soim har vært et ankepunkt frem til nå.

Noen av disse mobilløsningene er faktisk fult på høyde med det som selges av kompaktkamera og derfor trenger du ikke å kjøpe to dingser – altså kompaktkamera og mobiltelefon – men neste gang kjøpe en mobiltelefon med en god kameraløsning innvendig. Foreløpig er disse dyre (fra 4000 til 6000 kroner), men mobilbransjen regner med at prisene vil gå ned neste år.

I fjor var det kameramobiler som kunne ta bilder på opptil 3,2 megapiksler. Mot slutten av fjoråret hadde toppmodellene bildebrikker på fem megapiksler. I år vil flere mobiltelefoner få bildebrikker med åtte megapiksler. Noen av disse vil ha Cmos-sensor med forbedret bildekvalitet.

5. Projektor på mobilen

Du har tatt verdens beste mobilbilde og vil gjerne vise dette til svigermor eller kjæresten. Da kan du enten vise bildet på den lille mobilskjermen eller så kan du overføre bildet til en PC for å vise det noe større på dataskjermen.

På Mobile World Congress viste en del av de store mobilprodusentene, med Samsung i spissen, fram projektorløsninger for mobiltelefoner. Samsung har laget en mobilprojektor som folk kan ha med deg, men denne er foreløpig bare en prototyp.

Samsung og andre mobilprodusenter mener at projektor inne bygget i mobiltelefonen vil komme neste år, og at dette vil bedre folks opplevelse av mobilbilder. Det de ikke snakker så høyt om er at en projektor inne bygget i mobiltelefonen vil tappe batteriet i mobilen ganske raskt for strøm, men dette vil de kanskje finne en løsning på.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå