DATATELE

Bedre husk i PC-en

INGEN BEVEGELSE:Slike hardiskerstattere gir lengre battrilevetid, PC-er som tåler mer og er kjappere.
INGEN BEVEGELSE:Slike hardiskerstattere gir lengre battrilevetid, PC-er som tåler mer og er kjappere.
8. juni 2007 - 07:07

SSD

Den kanskje viktigste endringen som så vidt har begynt ,og som vil tilta i styrke i årene fremover, er å erstatte hele harddisken med en såkalt SSD – Solid State Drive.

Begrepet er i seg selv en oksymoron fordi Solid State eller fast tilstand betegner et datalager uten bevegelige deler og er således ikke noe ”Drive”, eller drev på norsk. Men det må vi nok leve med.

Det er mange fordeler med SSD i stedet for HDD – HardDisc Drive i en bærbar PC. For det første er en SSD mye raskere. Selve dataoverføringshastigheten er ikke det, men den såkalte latenstiden er mye kjappere.

Latenstiden utgjøres stort sett av tiden det tar før skrivehodet er plassert over det riktige sporet og overføringen kan begynne. Før det skjer må armen flyttes og disken roteres til riktig posisjon.

Resultatet er at alle de ørsmå hoppene, og avhengig av applikasjon er det mange av dem, kan elimineres og datastrømmen fra lageret til prosessoren blir mye mer effektiv. I følge analyseselskapet iSuppli vil halvparten av alle nye bærbare datamaskiner bruke SSD-er I 2010.Hybrid

Enn annen trend, som harddiskprodusentene har kastet seg over er hybriddisken. Dette er en vanlig harddisk, men med en god slump flashminne bygget inn som et bufferlager.

Alle disker i dag har et lite buffer basert på RAM, typisk 8 til 16 MB. I en hybriddisk finnes det i tillegg et flashminne på rundt 1 GB.

Dette lageret brukes som et enormt cash, eller bufferminne hvor disken kan dumpe ut data som algoritmene tror prosessoren vil spørre etter. Resultatet er et en hybriddisk kan levere data mye kjappere enn en harddisk.Turbo memory

Intel har også utviklet teknologi for å bruke flashminne som buffer. Intel turbo memory ble lansert for et par år sien under kodenavnet Robson.

Denne minneteknologien er spesielt utviklet for bærbare maskiner som et supplement til deres nye Centrinoplattform. Intel påstår at slike maskiner starter programmer omkring dobbelt så raskt og booter Vista 20 prosent kjappere. Turbominnet er adaptivt og lærer hvordan maskinen brukes og tilpasser minnebruken for at alt skal gå raskere.

Microsoft har også gjort det mulig å utnytte minnepinner og –kort for å redusere ventetiden i Vista. Mange har jo etter hvert flere slike og ved å la en stå i et ledig spor i PC-en kan Vista utnytte den som buffer gjennom ReadyBoost.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.