DOKTORGRADER

Bedre hjertediagnose

9. aug. 2001 - 14:28

Ved mange hjertesykdommer utsettes pasientens hjerte for økt belastning, noe som etter en tid kan gi hjertesvikt. Rabben presenterer metoder for å kvantifisere parametre som er relatert til hjertets belastning. Arbeidet kan bidra til bedre ublodig diagnose og prognose ved hjertesykdom.

Ved å kombinere målinger av blodtrykk og hjertets dimensjoner med matematiske modeller er det mulig å estimere kreftene som virker i hjerteveggen. Rabben har spesielt utviklet en modell for å estimere kreftene i hjerteveggens muskelfibre.

Hjertets dimensjoner kan måles i ultralydopptak av pasientens hjerte. Avhandlingen presenterer en robust og effektiv metode for automatisk å detektere hjerteveggene i ultralydbilder.

Ultralyd kan også benyttes til å estimere blodtrykkskurver. Ved å utnytte Dopplereffekten kan man følge halspulsårens vegger, og derved måle blodårens diameter. Kontinuerlige blodtrykkskurver kan deretter estimeres ved å skalere diametermålingene til minimums- og maksimumstrykk målt med blodtrykksmansjett. Avhandlingen evaluerer forskjellige estimatorer for å måle en blodåres veggbevegelse.

Hjertets belastning er blant annet avhengig av karsystemets stivhet. Økt karstivhet gir høyere middeltrykk og større forskjell mellom minimums- og maksimumstrykk . Avhandlingen presenterer og evaluerer en ny metode for å måle karstivhet.

Avhandlingen har tittelen Non-invasive methods for estimating hemodynamic parameters related to left ventricular load (Ublodige metoder for estimering av hemodynamiske parametre relatert til venstre hjertekammers belastning ).

Den er utført ved Institutt for teknisk kybernetikk og Institutt for fysiologi og biomedisinsk teknikk, NTNU, med professor Bjørn Angelsen som hovedveileder og professor Fridtjov Irgens som medveileder. Arbeidet er utført med støtte fra Program for medisinsk teknologi, NTNU, og GE Vingmed Ultrasound.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.